Člani zasedbe danes. Od leve proti desni: Iztok Turk, Bojan Lapanja, Dare Kaurič in Dušan Moravec. Foto: MMC RTV SLO/Roman Šipić
Člani zasedbe danes. Od leve proti desni: Iztok Turk, Bojan Lapanja, Dare Kaurič in Dušan Moravec. Foto: MMC RTV SLO/Roman Šipić

Idrijska zasedba, v osnovni postavi katere so bili Bojan Lapanja (Buni) na vokalu, Dare Kaurič (Dare) na kitari, Iztok Turk (Itko) na bobnih in Dušan Moravec (Dule) na basu, je letošnjo okroglo obletnico že zaznamovala z izdajo koledarja za to leto. In tudi ob preteklih jubilejih se niso odločili za vnovično obujanje koncertiranja ali denimo za ustvarjanje novega materiala.

Intervju ob letošnji 40. obletnici ustanovitve:
"KuZle smo bili ljubezenski bend"

Naslovnica plošče Naredte revolucijo (za) KuZle (gre). Foto: ZKP RTV SLO
Naslovnica plošče Naredte revolucijo (za) KuZle (gre). Foto: ZKP RTV SLO

Še naprej širiti sporočila pesmi
"Ob 30. obletnici banda smo originalni člani KuZl na novo posneli dva ducata komadov in jih potegnili iz verjetne pozabe. Plošča se imenuje Še pomnite KuZle, tovariši in takrat smo si rekli, da je to zadnja stvar, ki jo bomo posneli. Ampak "nikoli ne reci nikoli", in bolj ko se je bližala 40. obletnica banda, bolj smo se poigravali z idejo, da skozi neke nove glasove in inštrumente komadom vdihnemo novo življenje, novo energijo. Padla je ideja, da bi naše pesmi ponudili aktualnim izvajalcem, jih tako prestavili v sedanjost in njihovo sporočilo širili še naprej. Kar se je začelo kot za***ancija ob pivu, je zdaj postala čisto prava plošča," pravijo KuZle.

Po prvotnem načrtu naj bi plošča pod okriljem ZKP-ja RTV SLO izšla že junija, vendar se je izid zaradi epidemije zamaknil, iz česar pa so pravzaprav potegnili najboljše in k sodelovanju povabili še nekaj dodatnih glasbenikov.

Stran iz knjižice, ki spremlja ploščo. Foto: ZKP RTV SLO
Stran iz knjižice, ki spremlja ploščo. Foto: ZKP RTV SLO

Stvaritve iz 80. let z zvokom novih generacij
"Za dodaten poriv in izbiro je zaslužen tudi Andrej Karoli – oziroma Val 202 –, ki je predlagal izvajalce, ki so še dodatno nadgradili projekt. Od začetnih načrtovanih 10 skladb je zdaj na albumu 15 skladb zelo različnih izvajalcev oziroma slogov (od old skul panka do ska panka, duba, rockabillya, electra, pschobillya, metala in alter popa). Priredbe so presegla naša pričakovanja. Pank komadi z začetka 80. let so vsekakor prestali test časa! Vsi povabljeni so se z veseljem odzvali, in če bi vinilna plošča prenesla daljšo minutažo, bi zagotovo imeli še nekaj izvajalcev več. Upamo, da bo vsem našim sledilcem in prijateljem plošča všeč in da na njej ne bodo iskali samo zvoka iz preteklosti, ampak se bodo – tako, kot mi – z užitkom prepustili zvoku novih generacij. Ker prav to nam je bilo vedno glavno gonilo v ustvarjanju glasbe – prepustiti se novim tokovom, sprejemati nove stvari," je še sporočila idrijska četverica.

Plošča Naredte revolucijo (za) KuZle (gre) je v teh dneh izšla na vinilu v ročno oštevilčeni nakladi in s priloženo pretočno kodo. Priredbe, ki jih prinaša, pa podpisujejo Noctiferia, Alo!Stari, Dubioza Kolektiv, Pigs Parlament, EightBomb, Grega Skočir & Zoran Čalić, Zmelkoow, Okustični, Nick Kay, Banditi, Koala Voice, Jure Lesar, Shaun Banks, Clockwork Psycho in Haris Pilton feat. Buni KuZla.


Prvi singel s plošče je Poljubi me v priredbi zasedbe Alo!Stari. Spodaj pa lahko prisluhnete še intervjuju z Daretom Kauričem in Dušanom Moravcem.

Kuzle, 40 let