Neil Young si že skoraj štiri desetletja prizadeva ustvariti boljši svet. Foto: Reuters
Neil Young si že skoraj štiri desetletja prizadeva ustvariti boljši svet. Foto: Reuters
Roger Waters
Roger Waters se očitno ne boji napadov samomorilskih teroristov. Foto: EPA

Kanadski rocker Neil Young je končal snemanje albuma, s katerim se bo znesel nad ameriškim predsednikom Georgeom Bushem. Young je 10 skladb z albuma Living with War opisal kot protest z metalsko in folk glasbo. Neil Young, ki si že od sredine šestdesetih izgrajuje sloves zapriseženega zagovornika vseh zatiranih ter zaničevalca brezbrižnih kapitalistov in mogočnih političnih voditeljev, je v besedilu naslovne pesmi zapisal: "Na ravnem ekranu ubijamo in smo vedno znova ubiti. In ko pade noč, prosimo za mir."

Bo Bushu zavrela kri?
Najhitreje bo kri po žilah predsednika Busha zagotovo poslala skladba Impeach the President, v kateri Young za voditelja Združenih držav zares ne najde lepe besede. Podrobnosti o preostalih pesmih svojega novega albuma, ki bo izšel 36 let po tem, ko je Neil Young postal ikona protivojnega gibanja, 60-letni glasbenik ni želel izdati. Znano je le to, da je pri snemanju albuma sodeloval tudi kar "100-glavi" pevski zbor.

Waters na izraelskem podeželju
Član skupine Pink Floyd Roger Waters pa je napovedal, da bo 22. junija nastopil v izraelski vasi Neveh Shalom. Vas, v kateri drug ob drugem živijo Judje in Palestinci, velja za simbol miru, ki bi lahko z malo dobre volje na obeh straneh zavladal v Izraelu. Prvotni načrt je predvideval Watersov nastop v Tel Avivu.

A pevec, skladatelj in glasbenik, ki je že večkrat javno kritiziral postavitev zloglasnega zidu na Zahodnem bregu, je kasneje sklenil, da bo imel njegov nastop veliko večjo simbolno moč, če ga iz izraelske prestolnice prenese v vas Neveh Shalom. Po poročanju BBC-ja naj bi do zdaj prodali že kar 35.000 vstopnic za Watersov koncert.