Fotografija z LP-ja
Fotografija z LP-ja "Slovenski Uspehi 1978-1984". Rado Razdevšek je drugi z desne. Foto: Discogs

Kot kitarist je bil pravzaprav najbolj verziran, da nas je na nek način tudi vodil do prihoda Ota Pestnerja, ki je kot čudežni deček potem prevzel umetniško vodenje kvarteta.

Dare Hering

gospelu je utiral pot skupaj z Daretom Heringom in Gregorjem Bezenšekom. V njem je deloval 20 let, in sicer od začetkov v letu 1968 pa vse do leta 1988.

Hering se spominja, da je bil Razdevšek "izredno topel človek", s katerim so z ansamblom v 20 letih prepotovali Rusijo, precej Evrope in vso Slovenijo, kjer je bil "zelo dobro sprejet kot baritonist z lepo barvo glasu".

Multitalent in zelo širok človek
Ob tem je bil zanj Razdevšek zelo širok človek, multitalent, športnik, sam se je naučil igrati kitaro, na ta način pa so se naučili prepevati. "Kot kitarist je bil pravzaprav najbolj verziran, da nas je na neki način tudi vodil do prihoda Ota Pestnerja, ki je kot čudežni deček potem prevzel umetniško vodenje kvarteta."

Razdevšek, Hering in Bezenšek so dobili idejo za skupino kot sosedje v Šentjurju pri Celju. Sprva so delovali kot tercet. Ko so dobili ploščo Golden Gate Quarteta, so začeli izvajati gospel. Leta 1968 so si s pridružitvijo Petana nadeli ime New Swing Quartet.

Ni se hotel odpovedati svojemu poklicu
Kvartet je Razdevšek zapustil leta 1988, ko so stopili na profesionalno pot, za katero so se morali člani odreči svojemu poklicu. Razdevšek se za to ni mogel odločiti, so pa kljub temu ostali prijatelji. "Ohranjeno je bilo lepo prijateljstvo in ga bomo zelo pogrešali," je sklenil Hering.

50-letnica delovanja
Po Razdevškovem odhodu je New Swing Quartet kot sinonim za poustvarjanje tradicije črnskega in belskega gospela ter spirituala v Sloveniji deloval še nadaljnjih 20 let in leta 2008 deklarativno sklenil pot s koncertom v Sevnici. Po desetih letih premora pa so Hering, Pestner, Marjan Petan in Tomaž Kozlevčar februarja letos znova stopili na oder in v razprodani ljubljanski Unionski dvorani proslavili 50-letnico delovanja.

V nedeljo, 1. aprila, bomo na 2. programu TV Slovenija ob 15.20 predvajali prvi del posnetka koncerta ob 50-letnici New Swing Quarteta. Temu bo 8. aprila ob 12.35 sledil še drugi del posnetka.

Zaradi velikega zanimanja bo kvartet, so sporočili iz agencije Gig, 29. maja 2018 nastopil tudi v Križankah, kjer ga bosta spremljala Big band Orkestra Slovenske vojske in zasedba The Mood Swingers. Dan pozneje pa bo v Plečnikovem avditoriju z gosti nastopil še Pestner, ki letos prav tako praznuje 50 let pevske kariere.

Kot kitarist je bil pravzaprav najbolj verziran, da nas je na nek način tudi vodil do prihoda Ota Pestnerja, ki je kot čudežni deček potem prevzel umetniško vodenje kvarteta.

Dare Hering