Niet so na svoji prvi pravi plošči zajeli ves svoj glasbeni spekter, od drvečega in surovega hardcora do nežnih balad. Foto: Matic Zorman
Niet so na svoji prvi pravi plošči zajeli ves svoj glasbeni spekter, od drvečega in surovega hardcora do nežnih balad. Foto: Matic Zorman

Pester, predvsem pa punkovsko obarvan večer, ki se bo zgodil 31. maja, bodo začeli mlada zasedba Backstage in veterani Buldogi, nato pa se bodo Niet s številnimi gosti znova predstavili na odru Poletnega gledališča Križank.

Prva plošča Trinajst je konceptualni album
Njihov album z naslovom Trinajst je izšel 13. aprila, na njem pa je trinajst novih skladb, ki so nastale po vrnitvi legendarne skupine na glasbeno sceno v letu 2008. Tudi tokrat so se Niet odločili za nekaj drugačnega in namesto zbirke pesmi tokrat ponujajo konceptualno povezano celoto, ki pripoveduje tragično življenjsko zgodbo sodobni družbi tujega in neprilagojenega posameznika. Njihov antijunak tava med željo po akciji, ki se mu zdi nujna za spremembo praznega, sovražnega in krivičnega sveta ter hrepenenjem po sorodni duši, s katero bi od tega sveta pobegnila, rešitve pa ne najde ne po eni ne po drugi poti in tragičen konec je neizbežen.

Niet so na tej, svoji prvi pravi plošči, vse prejšnje so bile namreč kompilacije; zajeli ves svoj glasbeni spekter, od drvečega in surovega hardcora do nežnih balad. Tudi tokrat presenečajo s širino in svojim odporom do uniformiranosti glasbenega izraza. Skladbe so nastale pod producentsko taktirko Boruta Činča, legendarnega člana zasedbe Buldožer, ki mu je, sodobni tehnologiji navkljub, uspelo ohraniti tipičen "nietovski" zvok.

Poleg pesmi z albuma Trinajst bo koncertni program obsegal tudi večino starejših, že ponarodelih skladb, tako da bo 31. maja v Križankah spet en lep dan za vse ljubitelje Niet in njihove glasbe, obljubljajo organizatorji.