Z nocojšnjim koncertom Katalene v CD-ju končujejo jesenski sklop Cankarjevih torkov. Foto: Žiga Koritnik
Z nocojšnjim koncertom Katalene v CD-ju končujejo jesenski sklop Cankarjevih torkov. Foto: Žiga Koritnik

Skupina Katalena bo na nocojšnjem koncertu ob 20.30 v Klubu CD-ja v sklopu Cankarjevih torkov nastopila brez pevke Vesne Zornik, ki ji je zdravnik zaradi nosečnosti predpisal strogi počitek. Koncert vseeno bo, saj gre za zadnji nastop skupine pred daljšim odmorom.

Denar lahko dobite nazaj
Skupina bo na nocojšnjem koncertu, ki je po najavah razprodan, nastopila z nekoliko okrnjenim repertoarjem. Iz Cankarjevega doma imetnike vstopnic, ki se s spremembo programa ne strinjajo, pozivajo, da lahko kupnino za že plačane vstopnice prevzamejo pri blagajni CD-ja.

Slovo za pol leta
Katalena se bodo sicer na koncertne odre vrnili maja 2012. Svoj peti album, Noč čarovnic, so izdali letos. Koncept zgoščenke ponazarja Katalenino videnje coprništva na Slovenskem v prepletu s poezijo slovenskih pesnikov, ki so v svojem ustvarjanju črpali iz ljudske zapuščine.

Na album Noč čarovnic so poleg dveh ljudskih skladb uvrstili uglasbene pesmi Svetlane Makarovič, Gregorja Strniše in Daneta Zajca, nekaj pa je tudi avtorskih tekstov, pod katere se podpisujeta vodja skupine Boštjan Narat in klaviaturistka skupine Polona Janežič. "Pesmi sledijo ljudskemu ritmu in mislim, da smo bili v iskanju povezave med umetnim in ljudskim zelo uspešni," je aprila ob izidu albuma povedal Narat.

Zgodba skupine Katalena se je začela pisati leta 2001, ko je skupina šestih entuziastov odkrila arhivski folklorni material in pomladila njegovo zarjavelo podobo z artrockovskimi, funkovskimi, džezovskimi in bluzovskimi primesmi. V desetih letih je skupina izdala pet studijskih albumov, poleg zadnjega Noč čarovnic še (Z)godbe (2002), Babje leto (2004), Kmečka ohcet (2006) in Cvik cvak! (2008). Poleg kitarista in spremljevalnega vokalista Narata, klaviaturistke Janežičeve in pevke Zornikove skupino sestavljajo še multiinstrumentalist Boštjan Gombač, bas kitarist Tibor Mihelič Syed ter bobnar in tolkalist Robert Rebolj.