Naslovnica albuma Ošili me modro zasedbe Svojat. Likovno predlogo je pripravil Andrej Fon, za oblikovanje je poskrbel Alen Berlot. Foto: Ente Tapes/Svojat
Naslovnica albuma Ošili me modro zasedbe Svojat. Likovno predlogo je pripravil Andrej Fon, za oblikovanje je poskrbel Alen Berlot. Foto: Ente Tapes/Svojat

"Vi imate v eni pesmi toliko motivov kot kakšen drug bend na celotni plošči." Izjava producenta in glasbenika Alda Ivančiča, sicer namenjena zasedbi Žoambo Žoet Workestrao, velja tudi za avantrokovski power trio Svojat, ki vse od izida svojega istoimenskega prvenca pred štirimi leti velja za eno najvznemirljivejših alternativnih zasedb pri nas. Konec preteklega meseca pa je iz rok tria, ki ga sestavljajo Andrej Fon, Ivo Poderžaj in Vid Drašler, v sodelovanju z založbo ENTE izšla njihova druga plošča z naslovom Ošili me modro.

Ploščo Ošili me modro bodo Svojat v Ljubljani uradno predstavili v soboto, 8. junija, v Kinu Šiška. Kot predskupina bodo z novim albumom nastopili goriški Kavasutra.

"Žalosten sem, da sem samo alternativni ansambel, rad bi bil mainstream ansambel," se je Poderžaj pošalil v intervjuju na Radiu Slovenija. "Smo stagnirali, smo se ustavili v zrelih devetdesetih? So to zadnje kaplje naših najstniških hormonov," se je vprašal. Združitev članov, ki sicer ustvarjajo že več kot 20 let, s slogom igranja predstavlja tako nadaljevanje njihovih preteklih udejstvovanj recimo v zasedbah Žoambo Žoet Workestrao, Olfamož in Malik (če jih naštejemo zgolj tri), a v formatu rokovske zasedbe snuje svojo strujo, ki navdušuje domače in tuje glasbene kritike. "Ošili me modro ne spominja zgolj na klasična veleimena čudaškega rocka, denimo na Captain Beefheart, Zappo in sodobnike black midi, temveč predvsem na Svojat samo. Kot enota in celota bend namreč ostaja v lastni neokrnjeni špuri," je v recenziji nove plošče zapisal glasbeni kritik Jaša Potočnik.

Zasedbo sestavljajo Ivo Poderžaj (bas, glas), Vid Drašler (bobni, glas) in Andrej Fon (glas, električna kitara, saksofon). Foto: Ente Tapes/Svojat
Zasedbo sestavljajo Ivo Poderžaj (bas, glas), Vid Drašler (bobni, glas) in Andrej Fon (glas, električna kitara, saksofon). Foto: Ente Tapes/Svojat

"Svojat je že z debijem prišla na plano kot dobrodošel sveženj za razbremenitev domačega podtalnega rockovstva. Vračanje akterjev zasedbe v svoja izvorna godbena izrazja, ki so jih posamezno načenjali v skupinah Strahuljarji, Vi7K in Bržjast, je na prvencu že ujelo naboj, zdrav nihilizem in neulovljive, vzkipljive, nalezljive atmosfere omenjenih sestavov," je v spremnem besedilu zapisal recenzent Andrej Dujc. "Kar se je pozneje razraslo v širjave svobodnejših godbenih ekspanzij, kantavtorstva ali eksperimenta v zasedbah Žoambo Žoet Workestrao, Kraški solisti, Horda grdih, Oholo, Barka tone in bele plombe, Borghesia, Olfamoštvo, TiTiTi, Kombo Zlatka Kavčiča in številnih drugih, kot Svojat deluje v rudimentarnem avantgardnem rokovstvu, ki ne obrača hrbta odprtejšim partom, je 'na ti' s hrupom, zveni detajlno drobnozrnato in kreativno impulzivno, tako besedilno kot instrumentalno pa spominsko hranljivo," je slikovit Dujc.

Besedilo skladbe Potovanje v Razdrto (napisal Andrej Fon)

Nekaj veličastnega, ampak kaj?
Čemu je ta proslava? Ti venci, ta kristal?
Na pladnju je ta glava,
v glavi karneval....
...misli ošemljene v opice in leve..
...članom žirije trzajo veke...
Glavna nagrada je:
potovanje v Razdrto.

"Če sem iskren, za besedila zasedbe Svojat izbiram svoja drugorazredna besedila, ker se mi zdi, da me noben ne razume, kaj se derem na koncertih, tako da tista, ki so mi še posebej pri srcu, shranim za druge priložnosti, kjer se me bolj razume," v intervjuju skromno pojasnjuje Fon. Odlika zasedbe Svojat je ravno v energičnem spoju spretno aranžirane glasbe in besedil. "So na tisti strani kitarske godbe, ki brez težav oplaja s serviranjem čustev, melodije in hrupa naenkrat, ne da bi trpelo tehtno raziskovanje lastne godbene prakse. Zato se zna kolcniti tudi po kakšnem izmed prejšnjih obdobij glasbenega pedigreja vključenih – zapiha po kraški nojz sceni devetdesetih, po novovalovstvu bivše Juge ali pa njujurškem nevalovstvu, puščavskemu bluesu, artističnemu punku, strogo opozicijskemu rocku, improviziranemu (z)godbaštvu, hkrati pa venomer deluje zrelo, ko v svojem zvočnem raziskovanju poveličuje otroško modrost, spontanost in razposajenost," zapiše Dujc.

"Naše pesmi kar dolgo nastajajo, vsi vemo, kaj bi radi in zaradi usklajevanj potrebujemo kar nekaj časa, da končamo z aranžmaji," pravijo o plošči, ki so jo prav tako kot prvo posneli v zgolj dveh dnevih maja lani z mojstrom Hrvojem Nikšićem, ki je muziko tudi zmiksal in pripravil master. Za snemanje vokalov je poskrbel Sašo Kalan. Likovno predlogo je pripravil Andrej Fon, oblikovanje pa Alen Berlot. Album je izšel 24. maja na vinilu, CD-ploščku in v digitalnem oziroma pretočnem formatu.

Besedilo pesmi Tri disgracije (napisal Ivo Poderžaj)

To ni miškin dim, to je požar!
Šah!

Dobro jutro, lahko se tikamo
Mi smo vi iz prihodnosti
Sfrizirali smo si pljuča in jetra
Da bi bili sploh
Če menili ste, da je hudo po nosu vrtat,
glejte, kaj bo
Za boleznijo dihal jezdijo
Ljudožerski tržniki

To ni še nič to je miškin dim
To ni še nič, lepo je bit
Sit in bel tip, živim vsem težit, to je miškin dim

V skafandrih smo prišli na obisk
Narisat, kaj se zgodi
To ni akt, ni portret -
Z ogljem kože ni lahko zadet
Recesijska zver bo mala mucica
Ko vse zgori od analnosti
Neron sem, Neron si, plešem, poješ:
Zraka ni, zraka ni
Časa ni, ur ni,
Zvoka ni

Z zasedbo Svojat se je v oddaji Notice pogovarjala Neja Jerant