Božični večer bo v znamenju koncerta Il Divo. Foto: MMC RTV SLO
Božični večer bo v znamenju koncerta Il Divo. Foto: MMC RTV SLO
Rolling Stones
V novo leto boste lahko zakorakali z Rolling Stonesi. Foto: MMC RTV SLO
Prifarski muzikanti
Na novega leta dan pa vam bodo z malih zaslonov igrali Prifarski muzikanti. Foto: MMC RTV SLO

Na božični večer, 24. decembra, ob 21.40, lahko na 1. programu Televizije Slovenija prisluhnete božičnemu koncertu simfonikov RTV Slovenija, mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija in učencev Baletnega oddelka KGBL. Program koncerta je prazničen in raznolik. Simfoniki bodo izvajali vse od znanih simfoničnih melodij Čarobne piščali Wolfganga Amadeusa Mozarta in Simfonije št. 84 Josepha Haydna, prek pravljične božične zgodbe o Hrestaču Petra Iljiča Čajkovskega, ki jo predstavljajo učenci baleta Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani do slovenskih božičnih pesmi, v katerih se bo orkestru pridružil Mladinski pevski zbor RTV Slovenija.

Božični večer bo zaokrožil eden najlepših pas des deuxov iz po vsem svetu popularnega baleta Hrestač, ki resničnost spreminja v sanje in sanje v resničnost. Koreografsko ga je postavil Youri Vamos, zaplesala pa bosta vrhunska slovenska baletna plesalca Ana Klašnja in Anton Bogov. Ogledate si ga lahko ob 22.55 prav tako na 1. programu Televizije Slovenija.

To pa še ni vse, kar smo vam pripravili na božični večer. V slikoviti Postojnski jami sta vrhunska zbora, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija in Otroški zbor Praške filharmonije, izvedla božični program s starimi slovenskimi in češkimi božičnimi pesmimi. Pod vodstvom zborovodij Tomaža Pirnata in Jiřija Chvále bodo zvenele znane češke pesmi in slovenske božične pesmi: Ta stara božična pejsen, Glejte, kaj je tam, Jaz vem za eno štalico, Svet' Jožef in Marija, Moj rojstni kraj je Betlehem in druge. Vizualno privlačno oddajo bodo obogatili prizori jaslic iz Postojnske jame, v katerih nastopajo učenci, dijaki in odrasli iz Postojne in okolice. Na sporedu bo ob 23.10.

Vas zanima nabor filmov domače produkcije v prazničnih dneh? Najdete ga tukaj.

Božični dan se bo začel s koncertom
Če se še ne boste odpravili v posteljo, lahko na božični dan, 25. 12., ob 0.25 na 2. programu Televizije Slovenija prisluhnete koncertu Hippy Christmas. Big band RTV Slovenija se tokrat predstavlja z džezovskimi priredbami priljubljenih božičnih skladb s solistko Alenko Godec. Skupaj bodo predstavili zimzelene božične skladbe, kot so: The Christmas Song, Jesu Parvule, Sleigh Ride, A child is born, Merry Christmas baby, Feliz Navidad, Sveta noč in številne druge.

Zvečer pa bo božič v znamenju koncerta Il Divo. Odkar so konec leta 2004 prvič nastopili, je Il Divo postal izjemno uspešna skupina, slavna po vsem svetu. Tokrat vam bomo ob 21.00 na 2. programu Televizije Slovenija predvajali nastop v čudovitem londonskem Kolizeju.

V novo leto z Rolling Stonesi
In kaj se bo dogajalo na silvestrski večer? Ob 23.30 bo na 2. programu Televizije Slovenija na sporedu koncert Shine A Light. Jeseni leta 2006 so Rolling Stonesi odigrali dva koncerta v starem broadwajskem gledališču Beacon. Na tem skoraj intimnem prizorišču z 2.800 sedeži so Stonesi pred navdušenim občinstvom, med katerim sta se pozibavala tudi Bill in Hillary Clinton, odigrali tako večino svojih starih hitov kot nekaj manj znanih pesmi. Ta nepozabni večer je pod taktirko legendarnega Scorseseja družno spremljalo nekaj najboljših hollywoodskih snemalcev, ki so koncert posneli z vseh mogočih vidikov.

Dunajski filharmoniki vas tudi letos ne bodo pustili na cedilu
1. januarja, na novega leta dan, boste tudi letos lahko iz Zlate dvorane prijateljev glasbe z Dunaja spremljali enega najbolj priljubljenih koncertov na svetu - tradicionalni novoletni koncert Dunajskih filharmonikov. Cikel najbolj priznanih dirigentov tokrat nadaljuje avstrijski dirigent Franz Welser-Möst. Ta trenutno deluje kot vodja Dunajske državne opere in velja za enega največjih sodobnih dirigentov, v zadnjem času pa kot dirigent redno sodeluje tudi z Dunajskimi filharmoniki. Po tradiciji koncertov bo Welser-Möst največji del sporeda posvetil plesni in poslušljivi glasbi dinastije Strauss, na sporedu pa bodo tudi dela skladateljev von Suppéja, Hellmesbergerja in Verdija. Po tradiciji dunajskih novoletnih koncertov bo tudi tokratnega obarval vrhunski balet plesalcev Dunajskega državnega baleta. Koncert bo na sporedu 1. januarja ob 11.15 na 1. programu TV Slovenija.

Nekoliko drugačnim melodijam lahko prisluhnete 1. januarja ob 21.00 na 1. programu TV Slovenija. Posnetek koncerta Prifarskih muzikantov z gosti iz Cankarjevega doma bo gledalcem ponudil večer ljudske glasbe in popularnih melodij iz kar 16 držav sveta. Na odru bosta s Prifarci nastopili tudi dve veliki glasbeni dami - evrovizijska zmagovalka izpred 30 let, Nicol, ki je s pesmijo Ein bischen Frieden pripela zmago Nemčiji in dama slovenske glasbe Ivanka Kraševec Prešeren, ki je pred 50 leti poslovenila svetovno uspešnico Bele rože iz Aten. Po svetu bodo z glasbo poleg Prifarcev, ki so tokrat igrali, peli, plesali in potovali, še voditeljica večera Lara Jankovič, dudarka Romana Brunner, bobnar Aco Gjoneski, Big band Grosuplje, Otroški pevski zbor Mednarodne osnovne šole Danile Kumar, Folklorna skupina Muravidek iz Lendave in plesalci šole irskega plesa.