Na današnji seji so člani odbora prisluhnili tudi pojasnilom ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar glede njenih izjav na seji DS-ja, s katerimi je razburila medije in izzvala protest vodstva RTV Slovenija. Foto: BoBo
Na današnji seji so člani odbora prisluhnili tudi pojasnilom ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar glede njenih izjav na seji DS-ja, s katerimi je razburila medije in izzvala protest vodstva RTV Slovenija. Foto: BoBo
Marko Filli
"Glasbene kvote da, a v takšnem obsegu kot do zdaj," je na seji odbora poudaril generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Marko Filli. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Odbor je novelo ponovno obravnaval, potem ko je državni svet izglasoval odložilni veto. Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je v razpravi na parlamentarnem odboru spomnila, da je vlada kot neutemeljene zavrnila pomisleke državnega sveta (DS) o noveli in državnemu zboru predlagala, naj jo pri ponovnem odločanju podpre. Tudi tokrat je ministrica opozorila, da je glavni namen novele predvajanje slovenske glasbe tudi podnevi oz. v poslušljivem času.

Poslanec SMC-ja in predsednik odbora za kulturo Dragan Matić in njegova strankarska kolegica Anita Koleša sta napovedala, da bodo po pričakovani ponovni potrditvi novele v DZ-ju to takoj nadgradili, in sicer je napovedal izboljšanje dikcije 86. a člena novele, in sicer tako, da bodo tudi nacionalnim radijskim postajam omogočili doseganje ustrezne kvote predvajanja slovenske glasbe.

8. marca o Prešernovi proslavi
Odbor za kulturo je razpravljal tudi o državni proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku. Seje se ni udeležil predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Janez Bogataj, ki bi po mnenju članov odbora edini lahko pojasnil določena odprta vprašanja. Ministrica Julijana Bizjak Mlakar je dejala, da se Bogataj seje ni udeležil, ker ni prejel vabila nanjo. Predsednik odbora Dragan Matić je dejal, da je s strani strokovnih služb dobil zagotovilo, da je bilo Bogataju vabilo posredovano. Ministrica za kulturo je na seji ponovno poudarila, da je UO Prešernovega sklada avtonomen organ, v delo katerega se na ministrstvu ne vpletajo. Razpravo bodo nadaljevali 8. marca.

Kot je že pred sejo dejal Matić, je večina rešitev novele zakona dobra, je pa treba v njej določene stvari popraviti, kar se je pokazalo v poznejši komunikaciji s predstavniki RTV Slovenija. S tem je Matić pojasnil namen koalicije, da novelo pri vnovičnem glasovanju, ki ga je zahteval DS, še enkrat potrdijo in jo zatem popravijo. Z zdaj določenimi kvotami predvajanja slovenske glasbe bi namreč lahko imeli težave nacionalni radiji, je dodal. Po njegovem mnenju je 46 potrebnih glasov za vnovično potrditev zakona zagotovljenih.

Filli: Določbe 86. a člena niso tehnično izvedljive
"Glasbene kvote da, a v takšnem obsegu kot do zdaj,"
je potem na seji odbora poudaril generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Marko Filli. Določbe 86. a člena po njegovih besedah zaradi dejstva, da se večina govornega programa predvaja podnevi in ne ponoči, niso tehnično izvedljive. Ocenil je, da novela zato v smislu zaščite slovenske glasbe in njenega enakomernega predvajanja prek celega dneva prinaša več škode kot koristi.

Predstavnik državnega sveta Zoran Božič je poudaril, da ne ponovna podpora noveli ne njen padec zaradi odložilnega veta ni dobra rešitev.

Seje odbora so se udeležili tudi nekateri predstavniki slovenskih glasbenih ustvarjalcev in noveli ponovno izrekli podporo. Zlatan Čordić - Zlatko se je pri tem zavzel za širšo podporo države domači glasbeni ustvarjalnosti, ne le s pomočjo obveznih kvot. Miša Čermak pa je izrazila nestrinjanje s stališčem predsednika interesnega združenja radiodifuznih TV- in radijskih medijev Lea Oblaka, da so kvote, ki jih prinaša novela, pretirane in preveč zapletene.

Novela zakona predvideva, da mora radijska postaja med 6. in 19. uro predvajati najmanj 60 odstotkov celodnevnega deleža slovenske glasbe, ki za komercialni radio znaša najmanj 20 odstotkov vse predvajane glasbe, za javni radio pa najmanj 40 odstotkov.

Poslanci bodo o noveli odločali na redni seji
Novelo je 28. januarja podprlo 47 poslancev, za potrditev po odložilnem vetu DS-ja pa je potrebnih najmanj 46 glasov. Poslanci bodo o noveli ponovno odločali predvidoma na redni seji, ki se bo začela prihodnji teden.