Woody Guthrie je postavljal temelje folk glasbe, s katero je zaslovel Bob Dylan. Foto:
Woody Guthrie je postavljal temelje folk glasbe, s katero je zaslovel Bob Dylan. Foto:
Bob Dylan
Tudi tako velika glasbena osebnost, kot je Bob Dylan, je nekoč imela vzornike. Foto: EPA

Tedaj bodo namreč potomci leta 1912 rojenega legendarnega folk glasbenika odrinili na turnejo po velikih ameriških mestih, na kateri bodo skupaj z nekaterimi priznanimi glasbeniki predstavljali glasbeno zapuščino moža, čigar 40. obletnico smrti bomo zaznamovali naslednje leto. Koncertni program naj bi dopolnilo predvajanje javnosti še nikoli predstavljenih Guthriejevih posnetkov in posnetkov pogovorov med zakoncema Guthrie. Na turneji bo nastopil Guthriejev sin Arlo, na oder pa bodo od časa do časa stopile tudi njegove hčerke.

Tudi avtor pesmi za otroke
Nekoliko manj znana je 'druga' glasbena kariera Woodyja Guthrieja. V začetku 50-ih, ko se je Guthrie zaradi psiholoških in drugih zdravstvenih težav že začel počasi poslavljati od odrov, se je Guthrie posvetil tudi skladanju glasbe za otroke. Za kritike si 'je izbral' kar lastne otroke, z vzgajanjem katerih se je tedaj ukvarjal skupaj z ženo Marjorie. Presoja Woodyja Guthrieja in njegove otročadi je bila očitno dobra, saj se glasbene založbe vedno znova lotijo snemanja Guthriejevih skladb za otroke, številne med njimi pa so že ponarodele.

Bi bil brez Guthrieja Dylan sploh glasbenik?
Američani bodo Guthrieja 'na novo odkrili' že 12. julija, ko bo na televizijski postaji PBS premiera dokumentarnega filma Woody Guthrie: Ain't Got No Home (Woody Guthrie: Brez doma). Naslov ni naključen, saj je Guthrieja spremljal sloves popotnega barda, ki ima dosti raje kot snemanja v studiu, nastope v živo, med katereimi lahko začuti pristen stik z občinstvom. Guthriejeva romanja so prevzela tudi mladega sanjača Roberta Zimmermana oziroma Boba Dylana, za katerega velja, da se morda celo nikoli ne bi odločil za glasbeno kariero, če ga ne bi tako zelo prevzela ikona Woodyja Guthrieja.

Dylan je Guthrieja tudi zares obiskal. In ujel je zadnji trenutek. Avtorja več stotnij skladb je namreč Dylan obiskal v bolnišnici v New Jerseyju, ko se Guthrie že približeval svojemu zadnjemu dnevu. V dokumentarcu o vplivu dela Woodyja Guthrieja na razvoj glasbe v zadnjega pol stoletja med drugim spregovori tudi Bruce Springsteen.