Roger Waters bo kritičnim ušesom kmalu predstavil svojo prvo opero. Foto: EPA
Roger Waters bo kritičnim ušesom kmalu predstavil svojo prvo opero. Foto: EPA

Opero, katere libreto naj bi po poročanju BBC-ja podajal "operativno zgodovino francoske revolucije", bodo konec leta premierno izvedli v Rimu, že septembra pa bo izšel album z glasbo iz opere. Tudi krst opere bo prinesel le njeno koncertno izvedbo, Waters pa upa, da bo kmalu tudi prava izvedba s celim opernim ansamblom.

Malo strahu pred skladatelji klasične glasbe
Waters je povedal, da ga nekoliko skrbi, kako bodo skladatelji klasične glasbe sprejeli opero, ki naj bi bila po njegovih besedah zelo melodična in čustvena. Glasbenik je dejal, da pričakuje tudi nekaj posmeha uveljavljenih komponistov in izjave v slogu: "Kdo pa misli da je?"
Roger Waters se je pisanja opere lotil že leta 1989, ko je priznani avtor besedil za popevke Etienne Roda-Gil k njemu pristopil z že napisanim libretom. Waters se je v besedilo na mah zaljubil in privolil v pisanje partiture. V zgolj dveh tednih je napisal za več kot dve uri glasbe, projekt pa je prekinila smrt Roda-Gilove žene. Ustvarjanja opere se je tako ustvarjalni dvojec lotil šele čez nekaj let, sedaj pa je opera končno nared za predstavitev javnosti.