Luciano Pavarotti je eden od redkih opernih pevcev, ki ga poznajo tudi popolni glasbeni analfabeti. Foto: EPA
Luciano Pavarotti je eden od redkih opernih pevcev, ki ga poznajo tudi popolni glasbeni analfabeti. Foto: EPA
Luciano Pavarotti
Pavarotti maha, a ne v slovo. Foto: EPA
Luciano Pavarotti

V enem stavku: Pavarotti je prepričan, da trenutek za njegov labodji spev še ni napočil. V intervjuju, ki ga je v ponedeljek objavil italijanski časopis La Stampa, 70-letni tenorist zatrjuje, da vsekakor namerava nadaljevati peti. “Hočem dokončati svojo poslovilno turnejo. Ne morem govoriti o konkretnih datumih, ker se moram o tem posvetovati s svojimi zdravniki, toda verjetno bom nadaljeval naslednje leto.”

Črni oblaki so se zbirali že dalj časa
Po odpovedi aprilskega koncerta v Sarajevu je Luciano Pavarotti zaradi zdravstvenih težav maja odpovedal še niz koncertov v Kanadi in ZDA, čeprav so organizatorji takrat kot razlog odpovedi navajali pevčeve težave s hrbtenico, ki prav tako niso zanemarljive. Zaradi kroničnih bolečin v hrbtu so ga pred časom v New Yorku že operirali, a mu je hitro okrevanje preprečila infekcija.

Ni ga čez domačo posteljo
Preden je svet obkrožila novica, da ima Pavarotti raka, je kazalo, da bo prekinjeno turnejo nadaljeval že letos jeseni, zdaj pa je jasno, da ga pred letom 2007 ne bomo videli na odru. Čeprav je odstotek obolelih za to obliko raka, ki povsem okrevajo, nizek (na trebušni slinavki ga zdravniki p onavadi opazijo šele zelo pozno), je Pavarotti omenjemu torinskemu časopisu zaupal, da ima izredno srečo v nesreči, da tako dobro okreva. Iz bolnišnice so ga namreč že odpustili. Na vprašanja o počutju zadovoljno odgovarja. “Bolje, bolje, bolje. Kaj naj rečem? Izvrsten občutek je, biti zopet doma, v družinskem krogu.”

Ljudje zahtevajo podaljšek
Luciano Pavarotti se sicer že dalj časa spogleduje z upokojitvijo: dokončno slovo od nastopov v živo je napovedal že za leto 2005, ko je dopolnil sedemdeset let, a se je poslovilna turneja kar nekako "razvlekla". Povpraševanje po Pavarottijevih nastopih kar ni hotelo usahniti, saj je tenorist ena izmed maloštevilnih oseb iz sveta klasične glasbe, ki je navdušila zares široke množice. K temu so seveda veliko pripomogli njegovi koncerti, na katerih je zapel skupaj s pop- in rockpevci, kot so Zucchero, Bono in Eros Ramazotti.