Bienalni koncert bo združil več kot 500 mladih iz vseh koncev Slovenije. Ob svetovnem dnevu zborovskega petja poleg poustvarjalne lepote v glasbi poudarjajo tudi skupni glas vseh pevcev za solidarnost, mir in razumevanje. Foto: JSKD
Bienalni koncert bo združil več kot 500 mladih iz vseh koncev Slovenije. Ob svetovnem dnevu zborovskega petja poleg poustvarjalne lepote v glasbi poudarjajo tudi skupni glas vseh pevcev za solidarnost, mir in razumevanje. Foto: JSKD

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v nedeljo, 6. 12., ob 18. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma pripravlja bienalni koncert združenja mladinskih zborov Potujoča muzika. Na njem bo prvič skupaj nastopilo 12 izbranih mladinskih zborov iz vseh regij, ki so se v zadnjih dveh letih dokazali na regijski in državni ravni, skupaj več kot 500 mladih.
JSKD že vrsto let skrbi za razvoj zborovskega petja otrok, mladih in odraslih ter s tem spodbuja slovenske zbore k odličnosti, ki se redno potrjuje tudi v mednarodnem merilu. Z množičnim koncertom mladinskih zborov, letos tretjim, želijo sporočiti, da so kakovostni otroški in mladinski zbori pomemben most do vrhunskih mednarodnih dosežkov odraslih zborov.
Osnovni namen dneva zborovskega petja ni le iskanje oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote v glasbi, temveč skupni glas vseh pevcev za solidarnost, mir in razumevanje, so sporočili.
Pester program: obletnice slovenskih skladateljev, skladbe na temo miru, po svetu in sakralna glasba
Zbori bodo izvedli program del pretežno slovenskih avtorjev. Spomnili se bodo obletnice treh slovenskih skladateljev, ki so delovali v prejšnjem stoletju, Radovana Gobca, Davorina Jenka in Hrabroslava Volariča.
S skladbami na temo miru skladateljev Andreja Makorja, Lojzeta Lebiča in Syja Millerja bodo opozorili na 70-letnico konca druge svetovne vojne in današnjo stvarnost, z razigranimi skladbami v melosu različnih kultur Alda Kumarja pa se bodo podali na glasbeno pot okrog sveta. Iz sveta sakralne glasbe bodo poleg skladbe Damijana Močnika izvedli tudi večni glasbeni deli dveh glasbenih velikanov Wolfganga Amadeusa Mozarta in Georga Friedricha Händla.
Dvanajst izbranih zborov z Godalnim orkestrom Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava
Zbore bosta skozi program vodila zborovodkinja Zlatka Terlevič in zborovodja Damijan Močnik, na inštrumentih pa jih bo spremljal Godalni orkester Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava, Ljubljana Šentvid pod vodstvom Draga Arka, in gosti.
Na koncertu bodo nastopili zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana z zborovodkinjo Marto Sojar Voglar, zbor OŠ Adama Bohoriča Brestanica z zborovodkinjo Stanko Macur, zbor OŠ Alojzija Šuštarja, Ljubljana-Šentvid z zborovodkinjo Nadjo Janežič, zbor OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem z zborovodkinjo Irmo Močnik, zbor OŠ Dob z zborovodkinjo Karmen Banko, zbor OŠ Janka Modra Dol pri Ljubljani z zborovodkinjo Bojano Gajšek, zbor OŠ Franceta Bevka Tolmin z zborovodkinjo Barbaro Kovačič, zbor OŠ Grm Novo mesto z zborovodkinjo Sonjo Čibej, zbor OŠ Ledina, Ljubljana z zborovodkinjo Dalilo Beus, zbor OŠ Nazarje z zborovodkinjo Katjo Gruber, zbor OŠ Planina pri Sevnici z zborovodjo Matejem Romihom in zbor OŠ Prežihovega Voranca, Maribor z zborovodkinjo Zlatko Terlevič.
Slavnostna govornica osrednjega slovenskega koncerta v počastitev svetovnega dneva zborovskega petja bo ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Koncert bosta posnela in pozneje predvajala Radio in Televizija Slovenija.