Portugalski predsednik in lepo postrojeni U2. Foto: EPA
Portugalski predsednik in lepo postrojeni U2. Foto: EPA
Bono je s svojo dobroto navdušil še samega sebe.

Bono, The Edge, Adam Clayton in Larry Mullen Jr. so nedeljsko popoldne pred svojim koncertom v Lizboni preživeli v predsedniški palači. Jorge Sampaio jim je na uradni slovesnosti podelil eno najvišjih državnih odličij, red svobode. Irski četverici se Portugalci niso poklonili zaradi njihovih dosežkov v glasbi, ampak zato, ker že od samega začetka svoj vpliv in prisotnost v medijih uporabljajo zato, da pozornost javnosti obrnejo k perečim problemom.

Bono je zadnje čase največ pozornosti deležen zaradi svojega zagrizenega boja za odpis dolga državam tretjega sveta. V preteklosti so U2 sodelovali že z Amnesty International, Greenpeaceom, Chernobyl Childrens Projectom in drugimi organizacijami. Pred dvajsetimi leti so bili eni odmevnejših nastopajočih na koncertu Live Aid, s katerim je Evropa skušala zajeziti humanitarno katastrofo v Afriki, prejšnji mesec pa so na sestrskem koncertu Live 8 priredili še večji spektakel.

Evropo zapušča Vrtoglavica
Včeraj zvečer so U2 nato nastopili pred nabito polnim lizbonskim stadionom Jose Alvalade XXI.; to je bil obenem v okviru turneje Vertigo tudi njihov zadnji koncert na stari celini. Kot predskupina jih tokrat niso spremljali Keane, ki so morali svoj nastop zaradi pevčeve bolezni v zadnjem hipu odpovedati. Namesto njih so v Lizboni vskočili The Kaiser Chiefs. Po zelo kratkem premoru bodo U2 med 14. septembrom in 19. decembrom še enkrat prekrižarili ZDA.