Sergio Mendes na svojem domu leta 2021. Foto: AP
Sergio Mendes na svojem domu leta 2021. Foto: AP

Novico o smrti je sporočila njegova družina, ki uradnega vzroka ni navedla. Je pa znano, da je Mendes trpel za posledicami dolgotrajnega covida-19, od konca lanskega leta je imel težave z dihanjem, poroča BBC.

"Sergio Mendes je radostne zvoke rodne Brazilije ponesel v svet. Zadnjič je nastopal novembra lani, ko so bili njegovi koncerti v Parizu, Londonu in Barceloni razprodani. Zadnje mesece pa so mu velike težave povzročali simptomi dolgotrajnega covida," je zapisala njegova družina in sklenila sporočilo z besedami, da je Mendes "svetu zapustil izjemno glasbeno dediščino, ki vsebuje več kot šest desetletij edinstvenega zvoka".

Sergio Mendes se je rodil 11. februarja 1941 in se izšolal za klasičnega pianista. Kariero je začel v 50. letih prejšnjega stoletja z igranjem v klubih. Bil je pianist in skladatelj ter pionir bossa nove, glasbenega sloga, ki sloni na sambi in džezu. Eden od najuspešnejših brazilskih glasbenikov je prejel tri grammyje in od leta 1961 izdal 35 albumov, začenši z Dance Moderno leta 1961.

Sergio Mendes ob prejemu grammyja leta 1993. Foto: AP
Sergio Mendes ob prejemu grammyja leta 1993. Foto: AP

Mas Que Nada portugalščino ponesla v svet

Z več skladbami, med katerimi je na prvem mestu nedvomno Mas Que Nada, je pridobil svetovno prepoznavnost. "V tej skladbi je nekaj čarobnega. Ljudje jo imajo izjemno radi, in to vsepovsod po svetu," je dejal o njej. Mas Que Nada je bila tudi prva pesem v portugalskem jeziku, ki je postala svetovna uspešnica, dodaja BBC.

Angleškim uspešnicam, kot sta The Look Of Love in The Fool On The Hill, pa je Mendes nadel brazilski melos.

Leta 2012 je bil nominiran za oskarja za najboljšo izvirno pesem kot soavtor pesmi Real in Rio iz animiranega filma Rio. V 60-letni karieri je nastopal z glasbenimi velikani, kot so Tom Jobim, Vinicius de Moraes in Frank Sinatra.

Svojo glasbeno filozofijo je nekoč opisal takole: "Ko pomislim na brazilsko glasbo, so prve besede, ki mi pridejo na misel, veselje, praznovanje, zabava ... Mislim, da imamo te lastnosti v svoji duši."