Ena izmed številnih nagrad, ki jih je za svoje delo prejel Martin. Foto: EPA
Ena izmed številnih nagrad, ki jih je za svoje delo prejel Martin. Foto: EPA
George Martin
Legendarni producent je sodeloval pri skoraj vseh albumih skupine, zato so ga številni imenovali kar "peti beatle". Foto: Reuters
George Martin
Martin velja za enega najbolj vplivnih producentov v glasbeni zgodovini. Foto: Reuters

Po objavi novice so se z vsega sveta usuli pokloni v spomin Angleža, ki je v svoji karieri produciral več kot 700 plošč. Poleg Beatlov je sodeloval tudi s Shirley Bassey, Cillo Black in skupino Gerry and the Pacemakers. Bil je eden najuspešnejših producentov v glasbeni zgodovini, zapisal pa se je tudi v Guinessovo knjigo rekordov, saj se je v več kot 50. letih več kot 50 pesmi, ki jih je produciral, povzpelo na prvo mesto lestvic v ZDA in Veliki Britaniji.

Med najbolj slavnimi pesmimi, pod katere se je podpisal kot producent, so I Wanna Hold Your Hand, A Day in the Life, Yesterday, Eleanost Rigby in Le Me Do.

"Bog blagoslovi Georgea Matina, mir in ljubezen Judy in njegovi družini. Georgea bomo pogrešali. Z ljubeznijo, Ringo in Barbara," je ob smrti tesnega sodelavca zapisal bobnar legendarne liverpoolske četverice Ringo Starr.

"Tako žalosten sem ob novici, da je umrl dragi George Martin," je zapisal Paul McCartney. "Če si kdo zasluži naziv 5. Beatle, je to George."

Sin tesarja iz Hollowaya na severu Londona se je podal v glasbeni svet z igranjem oboe, bil je klasično izobražen glasbenik, ki pa je pozneje zašel v producentske vode. "Rock'n'roll ima enako funkcijo kot klasična glasba. Da proizvede zvoke, ki so všeč množici ljudi in ki so nekaj vredni."

Leto 1962 je bilo prelomno
Kot poroča BBC, sta John Lennon in Paul McCartney zelo zaupala producentu glede aranžmajev svojih pesmi. Med drugim je Martin odigral tudi klavirski solo v pesmi Misery. Poti Beatlov in Martina so se prekrižale leta 1962, ko je kot vodja založbe Parlophone slišal njihov demo posnetek.

Zelo znana je anekdota, ko je Martin odkorakal s prvega snemanja skupine na Abbey Roadu in prepustil sodelavcem, da nadzorujejo snemanje pesmi Besame Mucho. Ko pa je skupina začela igrati pesem Love Me Do, so ga prišli takoj iskat v kantino. Tako se je začelo eno najbolj plodnih glasbeno-producentskih sodelovanj. Ko se je snemanje končalo, je Martin glasbenike vprašal, ali jim kaj ni všeč. Oglasil se je George Harrison. "No, za začetek mi ni všeč tvoja kravata."

Leta 1979 je Martin v avtobiografiji All You Need is Ears kronološko zapisal pot, ki jo je prehodil z Beatli, leta 1996 pa je bil prejel naziv viteza.

Leta 1997 je produciral tudi priredbo Eltona Johna, in sicer pesmi Candle In The Wind, ki je postala najbolj prodajani singel.