Zombie Nation v diskoteki Dom in Berg. Foto: Springfestival/www.sebastianboettcher.com
Zombie Nation v diskoteki Dom in Berg. Foto: Springfestival/www.sebastianboettcher.com
Monkey Safari - dvojec, ki postreže s pravim pink-ponk turnirjem komercialnih in klubskih hitov.
Monkey Safari - dvojec, ki postreže s pravim pink-ponk turnirjem komercialnih in klubskih hitov. Foto: Springfestival/Julien Duval
Springfestival
Z izjemno kombinacijo nepoznanih komadov v precej globokih ritmih elektrotechna se je Kollektiv Turmstrasse premikal po robu berlinskega podzemlja. Foto: Springfestival/Julien Duval
Kollektiv Turmstrasse
Kollektiv Turmstrasse - tokrat nekoliko manj energična, a še vedno izjemna. Foto: Springfestival/Julien Duval
Springfestival/Julien Duval
Vrhunec petkove noči je bil nastop skupine Extrawelt. Foto: Springfestival/Julien Duval
Planingtorock je znane komade obogatila in popestrila z remiksiranjem.
Planingtorock je znane komade obogatila in popestrila z remiksi. Foto: Springfestival

Da so tudi pri sosedih zombiji izjemno popularni, je v petek dokazala skoraj stoglava množica, ki je na vstop v diskoteko Dom in Berg, kjer sta po popularnosti najvišje rangirala nastopa skupin Zero Cash in Zombie Nation, čakala dve uri ali pa ga sploh ni dočakala. Prepolna diskoteka je do četrte ure zjutraj obiskovalce spuščala le še ven. Organizatorje je množični obisk najbrž presenetil, saj je stati pred vrati kluba za 35 evrov izjemno drago in se ne spodobi. Sploh če dežuje.
Tako so najbvztrajnejši dočakali le še set Borisa Dlugoscha. A se je splačalo. Dugoš, ki je dolgo pilotiral med zvoki deep in funky housa (prejšnje desetletje v njegovi karieri zaznamuje predvsem sodelovanje z Mousse T), trenutno navdušuje z eklektično mešanico elektra, techna in zamazanih houseritmov. Nastop, okrnjen vokalnih komadov, je spretno sestavljal v kombinaciji s plešočo množico. Pogrešana je bila le kakšna sveža skladba.
Zelo podobna situacija kot v Dom in Bergu je bila v petek pred vrati kluba Postgarage. Petek je očitno dan za žur. Če ste si uspeli do polnoči nadeti svojo najljubšo masko, ste v klub še prišli, a premnogi so ostali zunaj. Do konca nabito plesišče in mešanica cigaretnega dima in dimnih efektov (v Avstriji kajenje v klubih še ni prepovedano) sta ustvarjala precej klavstrofobično podobo. Moto večera pa je bil najbrž "hodimo’" in "hodimo po tujih nogah". Precej neudobno situacijo je reševala glasba. Da, prav lahko bi ji rekli Monkey Safari. Ime, za katerim stoji dvojec, ki postreže s pravim turnirjem pingponga komercialnih in klubskih hitov. Nekoliko bolj je njun set tokrat zaznamovala deep house glasba, med katero se je znašel tudi njun najnovejši komad Got the Jack.
Za skupino Monkey Safari je na oder stopil naslednji dvojec, Kollektiv Turmstrasse. Čeprav ste iz Hamburga, sta doma dobila ime "čudežna dečka Berlina", kar označuje predvsem njun glasbeni slog. "Darkerja" v vsakem pogledu. Z izjemno kombinacijo nepoznanih komadov v precej globokih ritmih elektrotechna sta se premikala po robu berlinskega podzemlja. Tokrat nekoliko manj energična, sicer pa še vedno izjemna.
Vrhunec petkove noči je bil nastop skupine Extrawelt, zadnjega dvojca. V glasbeni kombinaciji nekje med skupinama Kollektiv Turmstrasse in Monkey Safari sta na plesišče spravila tudi vse tiste, ki so sicer le postopali ob robu.
Sobotni večer smo se zaradi izkušenj pretekle noči odločili preživeti le v enem izmed klubov, da slučajno ne bi ostali pred vrati. To je bil večer za klubske navdušence. Dom in Berg je bil poln. In plesalo se je! Nihče ni stopal po nogah. Večer z naslovom "Pleasure dome" pod okriljem DJ-ja Hella je postregel z obljubljenim.
Zabavni in zelo energični so bili v svojem nastopu Slut & Strings & 909. Štiričlanska zasedba z množico 'semplerjev' in 'keybordom' je dobro razgrela množico. Patrik Pulsinger in Erdeu Tunkan sta poskrbela, da je sprva stoična množica na koncu poplesavala.
Za njimi je nastopila glasbenice Planingtorock. Njeno petje je izjemno. Poleg že znanih komadov, ki jih je nekoliko obogatila in popestrila z remiksi, je predstavila tudi dva nova komada. Žal je z nekoliko umirjenim tempom spustila že precej naelektreno ozračje. Morebiti organizatorjem v premislek za prihodnje leto. DJ Hell je bil - če ste ljubitelj njegove glasbe - DJ Hell. Dobiš, kar pričakuješ. Dve uri umazanih deep techno ritmov. Telo že boli od poplesavanja, a želeli bi še.
Še pred mojstri nekoč vinilov, danes pa računalniških programov je nastopila berlinska artistka, ki je dvorano do zadnjega dvignila na noge. Bella Berlin je s svojim laserskim plesnim nastopom, ki je prava paša za oči, definitivno ena izmed inteligentnejših plesočih atrakcij na odru. Sporočilo je bilo jasno. ‘"Go-go" plesalke, kot smo jih poznali, včasih ne vžgejo več. S svojim solističnim nastopom je temu elementu nočnih zabav vdahnila povsem novo dimenzijo.
Nadaljevala sta M.A.N.D.Y., ki ste ju nekateri lani že videli v ljubljanski Cvetličarni. Nekoliko bolj v stilu noči in nekoliko drugačne glasbene izbire. Boljše kot pri nas.
Springfestival je tudi letos pokazal, da ga je med festivali mogoče uvrstiti med enega boljših elektronskih festivalov. Ravno prav majhen in glasbeno dovolj pester, da obiskovalcu ponudi več kot nekaj klubskih večerov. Precej samosvoj nabor glasbenikov daje festivalu unikaten pečat. Pa tudi Gradec je precej primerno mesto, kjer se lahko med lokacijami brez težav premikate peš. Čisto prve festivalske vstopnice za prihodnje leto so že na voljo, a organizatorja čaka še veliko dela. Upamo, da nas prihodnje leto ne pustijo mokre pred vrati.