Princeu vendarle ne bo treba nastopati v kaki hotelski restavraciji ... zgradili so mu klub 3121. Foto: AP
Princeu vendarle ne bo treba nastopati v kaki hotelski restavraciji ... zgradili so mu klub 3121. Foto: AP
Prince: 3121
Prince je imel vedno rad simboliko - svoj zadnji album je tako naslovil 3121.
Če si je Michael Jackson priboril naziv kralj popa, je Prince verjetno eden izmed kandidatov za nasledstvo. Foto: EPA
Celine Dion

Pretekli konec tedna pa je glasbenik, ki je nekoč rušil rekorde z uspešnicami, kakršni sta bili When Doves Cry in Purple Rain, naredil zanimiv preobrat k populizmu: dal se je "v najem". Prince se je namreč pridružil vse daljši četici (nekoč) velikih glasbenikov, ki za lepe denarce nastopajo v tem ali onem hotelskem kompleksu v Las Vegasu. Princeu so v enem izmed njih zgradili lasten klub (3121, kot je bilo naslov tudi njegovemu zadnjemu albumu), kjer je v soboto prvič nastopil.



Nazadovanje ali ustoličenje na glasbenem panteonu?
Odločitev za Las Vegas za vsakega glasbenika pomeni veliko tveganje: po eni strani je tako povabilo seveda kronski dokaz, da je nekdo dosegel status legende, po drugi pa igralniška prestolnica sveta iz pevcev dela poceni kabaretne klišeje. Las Vegas je mesto, v katerem je nekoč sijal Rat Pack s Frankom Sinatro na čelu, a tudi mesto, ki je podpihovalo dekadenco "debelega Elvisa" v zadnjih letih pevčevega življenja.

Konec kabarejskih kostumov?
Prince obljublja, da bodo njegovi nastopi daleč od bleščečih, kičastih produkcij, kakršnih na vegaških odrih kar mrgoli. In res je glasbenik, ki se je že na svoji zadnji turneji (leta 2004) odmaknil od svojih nekdaj značilnih svetlikajočih se dresov, v soboto nastopil na skoraj minimalistično golem odru. Prav tako je sklenil, da nikoli ne bo pel na matrico in da bo v nastop večkrat vključil tudi gostovanje kakega slavnega glasbenega kolega. Za vse to bodo morali obiskovalci odšteti po 125 dolarjev.

Ta trenutek ga lahko slišite le v Las Vegasu
John Meglen, ki organizira večino glasbenih spektaklov v Las Vegasu, pravi, da s Princeovimi koncerti skušajo obiskovalcem pričarati občutek, da so na eni izmed ekskluzivnih in razvratnih zabav, kakršne je nizkorasli pevec včasih prirejal na svojem domu v Los Angelesu. "Ljudje v Las Vegas prihajajo zato, da bi videli in počeli stvari, katerih ne morejo početi nikjer drugje. In kdor bi rad slišal Princea v živo, se mora napotiti ravno sem."

Kaj preostane velikim?
Spomnimo se, da je bil Prince še pred kratkim pri samem vrhu prehranjevalne verige: s svojo zadnjo turnejo, s katero je zaslužil 87 milijonov dolarjev, se je uvrstil na drugo mesto lestvice turnej z največjim zaslužkom leta 2004. Z 80 milijoni ga je prehitela le Celine Dion, ki dandanes na stopa - kje drugje kot Las Vegasu.

A. J.