Izraelec Avishai Cohen je dolgo časa igral s pianistom Chickom Coreo, nato pa leta 2003 začel svojo pot. Je eden najbolj zaželenih studijskih kontrabasistov, zato so ga nekateri mediji že označili kot največji izraelski izvozni artikel. Foto: MMC RTV SLO
Izraelec Avishai Cohen je dolgo časa igral s pianistom Chickom Coreo, nato pa leta 2003 začel svojo pot. Je eden najbolj zaželenih studijskih kontrabasistov, zato so ga nekateri mediji že označili kot največji izraelski izvozni artikel. Foto: MMC RTV SLO
Nizozemec Han Bennink v svoji značilni pozi za bobni. Foto: MMC RTV SLO
Direktor Cankarjevega doma, ki tudi letos skrbi za organizacijo Jazz Festivala, Mitja Rotovnik v pogovoru s Hanom Benninkom ob odprtju festivala. Foto: MMC RTV SLO

Letošnji festival se je uradno začel z odprtjem razstave del nizozemskega bobnarja Hana Benninka, ki je še isti večer razstavo "podkrepil" s koncertom.

Prvi in drugi dan za ljubitelje improvizacije
Na skrajno zanimivem uvodnem koncertu je 67-letnega bobnarja spremljal Guus Jansen na klavirju. Nizozemca sta postregla s pravo igro mačke z mišjo, oziroma iskanje stičnih točk klasičnega igranja na klavir in prostega džezovskega bobnanja. Pri tem je seveda izstopal Bennink s s svojim inovativnim, a na trenutke skoraj destruktivnim pristopom do instrumenta: igranje z nogami, igranje po tleh, freedžezovski izleti in izvabljanje vseh mogočih zvokov na bobnih je dvignilo marsikatero obrv.

Kljub temu pa je slišano navdušilo zbrano občinstvo. Tudi torek je potekal s pridihom prostega džeza oziroma raziskovanja novih zvočnih poljan. Na čudovitem prizorišču letnega vrta Gale Hale na Metelkovi (pohvale organizatorjem za izbiro kraja) je kot prvi nastopil saksofonist in klarinetist Roscoe Mitchell s svojim kvartetom. Glede na njegovo dozdajšnje ustvarjanje ni bilo pričakovati nič manj kot dober in zanimiv nastop z obilo improvizacije ter premišljenega prepletanja melodij.

Kot druga je nastopila zasedba Powerhouse Sound s saksofonistom Kenom Vandermarkom na čelu. Vandermark je že uvodoma izrazil čast saksofonistu, ki je na odru nastopil pred njim, ter priznal, da je Mitchellovo delo močno vplivalo tudi nanj. Zato smo tudi tokrat prisluhnili učni uri improvizacije, ki pa je bila bolj ritmično podprta kot tista pred tem.

Slišali smo od ska-rockovskih in džezovskih ritmov bobnarja Johna Herndona, sicer člana odlične čikaške zasedbe Tortoise, katere član je tudi kitarist Jeff Parker, ki je postregel z nekaj vesoljskimi kitarskimi izleti, pa vse do odločnih funkovskih linij basista Nata McBrida, ki so na trenutke močno spominjale na njegovega philadelphijskega soimenjaka Christiana McBrida (iz plošče Live at Tonic). Vse skupaj pa je nadgrajeval Vandermark na saksofonu, ki je lepo povezoval prehode iz kolektivne improvizacije v vodilno temo in nazaj.

Tretji večer pestro dogajanje na odru
V sredo se je dogajanje preselilo v Križanke. Kot prvi je nastopila zasedba Viva La Black, ki je kot goste povabila Keitha Tippeta in njegovo ženo Julie Tippets ter bobnarja Louisa Moholo z MinAfric Orchestra. Predstavili so zanimiv repertoar južnoafriške glasbe ter nekaj skladb Keitha Tippeta, ki so jih italijanski člani lepo obarvali. Zanimivo, a brez presežka.

Avishai Cohen navdušil!
Kot presežek pa vsekakor lahko označimo nastop Avishaija Cohena, izraelskega kontrabasista, ki je s svojo zasedbo predstavil najnovejši album Aurora - glasbe različnih izročil z Bližnjega vzhoda. Odlično muziciranje vseh članov ter presunljiv glas pevke Karen in Avishaija so poskrbeli za nepopisno navdušenje publike. Odlično!

Kot zadnji pa so v sredo nastopili člani Big Banda RTV Slovenija, enega najstarejših tovrstnih zasedb na svetu, ki so tokrat spremljali legendo latin-džez glasbe, pihalca Paquita D`Rivera. Z devetimi grammyji nagrajen saksofonist in klarinetist je ne samo odličen glasbenik ampak tudi pravi zabavljač, zato mu je občinstvo kar jedlo iz roke. Ni kaj, dobra izbira za pravšnji zaključek prvega večera v Križankah!

Nocoj ne zamudite "slovenskega" večera na Jazz Festivalu, prav gotovo pa bo pestro tudi v petek in soboto, ko bodo na odru v Križankah med drugim stali harmonikara Richard Galliano, trio Medeski, Martin in Wood ter John Zorn!

tekst: Jernej Sobočan
foto: Kaja Sajovic in Jernej Sobočan