Amy je (prek satelita) tokrat odpela brezhibno in predvsem - trezno. Foto: EPA
Amy je (prek satelita) tokrat odpela brezhibno in predvsem - trezno. Foto: EPA
Amy Winehouse
Amy je ob prejetju grammyja za posnetek leta k sebi nemudoma stisnila mamo Janice. Foto: Reuters
Kanye West
Kanyetov nastop v spremljavi elektra Daft Punka je bila paša za oči. Foto: Reuters
Alicia Keys
Svojim grammyjem je še dva dodala Alicia Keys. Foto: Reuters
Rihanni je njena megauspešnica Umbrella prinesla prvega grammyja. Foto: Reuters
Herbie Hancock
Hancock je bil najbolj šokantni zmagovalec večera. V zahvalnem govoru ni mogel mimo ameriških volitev in je parafraziral demokratskega kandidata Baracka Obamo: Yes, We Can. Foto: Reuters
Amy Winehouse pometla s konkurenco

Amy Winehouse je pobrala skoraj vso smetano letošnjih grammyjev. Skoraj - nagrado za album leta ji je presenetljivo odnesel džezist Herbie Hancock.
24-letna britanska soulpevka, ki se te dni zdravi zaradi odvisnosti od alkohola in mamil, je na 50. podelitvi najvišjih glasbenih nagrad prejela največ, pet zlatih gramofončkov, in sicer za posnetek (Rehab), pesem (Rehab), novinko, pop vokalni album (Back to Black) in pop žensko vokalno izvedbo (Rehab) leta. Izmuznila se ji je le češnjica na torti - nagrada za album leta.

Grammyja manj - skupno štiri kipce - je osvojil drugi favorit, raper Kanye West, a je zopet ostal brez glavnih nagrad.

Vabljeni k branju:
- Modna policija z grammyjev

Amy z odvajanja na nastop prek satelita
Ujeta pol sveta stran in v kraju, kamor nam je v svojem zmagovitem komadu Rehab tako sveto zaklinjala, da ne bo nikdar šla, je tokrat živahna in na pogled zdrava Amy Winehouse popolnoma dominirala na Grammyjih. Pa čeprav prek satelitske slike iz Londona.

Pevki namreč ameriške oblasti niso odobrile vizuma, tako da je krhka mladenka z glasom temnopoltih soul div morala ostati na Otoku in ob približno 4. uri zjutraj po londonskem času izvesti svoj nastop, sestavljen iz svojih avtobiografskih uspešnic You Know I'm No Good in Rehab. Zlasti pri zadnji, pospremljeni s čutno kabarejsko izvedbo in ironičnim nasmeškom na Amyjinem obrazu, je občinstvo samo čakalo, da bo pevka besedilo "They tried to make me go to rehab, I said no, no, no (Poskušali so me spraviti na odvajanje, pa sem rekla ne, ne, ne)" zamenjala z "yes, yes, yes".

Winehousova je namreč pretekli teden po enem incidentu za drugim končno privolila v zdravljenje odvisnosti. Ko so v Los Angelesu prebrali njeno ime kot zmagovalko tako želenaga posnetka leta (record of the year), pa je bilo dekle videti popolnoma šokirano in ganjeno.

V zahvalnem govoru se je v svojem slogu zahvalila svojemu soprogu, "dragemu Blaku, ki je v zaporu". Diametralno nasprotje od druge dobitnice grammyja, Alicie Keys, ki se je - klasično - najprej zahvalila "Bogu", potem pa "vsem angelom".

Kanye grammyja posvetil pokojni mami
Emocionalen večer je imel tudi Kanye West, ki je sicer vodil po številu nominacij (osem), a se je moral zadovoljiti "le" s štirimi gramofončki: za rap album (Graduation), solistično izvedbo (Stronger), rap pesem (Good Life) in rap kolaboracijo (Southside s Commonom).

Na prireditvi je samovšečni raper tudi nastopil z ambiciozno elektro neonsko izvedbo uspešnice Stronger, ki je nato prešla v intimnejše posvetilo svoji lani nepričakovano umrli mami in manedžerki Dondi West, Hey Mama.

Šok večera: album leta
Največje presenečenje večera, polnega izjemnih nastopov, pa je bila nedvomno glavna nagrada - album leta. Ta je šla v roke veteranskemu džezovskemu pianistu Herbieju Hancocku za album River: The Joni Letters.

Kot je v zahvalnem govoru izpostavil presrečni in tudi sam presenečeni Hancock, je minilo 43 let, odkar je zadnji (in edini) džezovski izvajalec (če ne štejemo pop-džezitke Norah Jones) osvojil album leta. Leta 1964 je to uspelo albumu Getz/Gilberto v kolaboraciji Stana Getza in Joaa Gilberta.

Več nastopov kot grammyjev
Sicer pa je bila okrogla, 50. izdaja Grammyjev, predvsem večer nastopov. Eklektičnih, veličastnih, manj uspelih, pompoznih, intimnih ... Prireditev je uvedla vsestransko nadarjena soulpevka Alicia Keys na klavirju, za katerim se je na velikem platnu vrtel posnetek velikega Franka Sinatra in njegove Learnin' the Blues, ki mu je v nekakšnem virtualnem duetu pritegnila še Alicia. Keysova je pozneje oder zavzela še enkrat, in sicer s povsem svojo uspešnico No One.

Videli smo tudi nastop akrobatske skupine Cirque De Soleil v spremljavi Beatlov. Pa Tine Turner, ki ji je skušala slediti prepotentna Beyonce v zimzeleni Proud Mary. In ne najbolj posrečen duet Fergie in uglajenega Johna Legenda.

Za dozo rocka so poskrbeli energični Foo Fightersi, alternativo je zastopala Kanadčanka Feist, klasiko Herbie Hancock, country pa zmagovalka American Idola Carrie Underwood v verjetno najbolj seksi country nastopu vseh časov in bolj klasični Brad Paisley. Seveda ni šlo tudi brez lani povsod in vedno prisotne nalezljive Umbrelle v izvedbi Rihanne.

Najpomembnejše nagrade:
Album leta: Herbie Hancock - River: The Joni Letters
Skladba leta: Amy Winehouse - Rehab
Posnetek leta: Amy Winehouse - Rehab
Najboljši nov izvajalec/-ka: Amy Winehouse
Pop ženska vokalna izvedba: Rehab - Amy Winehouse
Pop moška vokalna izvedba: What Goes Around ... Comes Around - Justin Timberlake
Pop vokalni album: Amy Winehouse - Back to Black
Plesni posnetek: LoveStoned/I Think She Knows - Justin Timberlake
Rock skladba: Radio Nowhere - Bruce Springsteen
Rock album: Foo Fighters - Echoes, Silence, Patience & Grace
Alternativni album: Icky Thump - The White Stripes
R&B skladba: No One - Alicia Keys
R&B album: Chaka Khan - Funk This
Rap skladba: Good Life - Kanye West Featuring T-Pain
Rap album: Kanye West - Graduation
Country skladba: Before He Cheats - Carrie Underwood
Country album: Vince Gill - These Days
Elektronski/plesni album: The Chemical Brothers - We Are The Night

Kaja Sajovic

Amy Winehouse pometla s konkurenco