Rade Šerbedžija se po dveh letih vrača na ljubljanski koncertni oder. Foto: Cankarjev dom
Rade Šerbedžija se po dveh letih vrača na ljubljanski koncertni oder. Foto: Cankarjev dom
Rade Šerbedžija
Vsestranski umetnik Rade Šerbedžija je znan kot avtor besedil in tudi interpret hrvaškega pesnika Arsena Dedića. Foto: Cankarjev dom
Rade Šerbedžija
Radeta Šerbedžijo je mogoče letos videti v filmu Harry Potter in Svetinje smrti. Foto: MMC RTV SLO
Rade Šerbedžija v Ljubljani z zasedbo iz LA-ja

Ploščo, ki je izšla konec novembra, je predstavil Gallusovi dvorani, kjer sta ga spremljala virtuoz na kitari Miroslav Tadić in mednarodni New Cinema Band.

Pevec se po dveh letih znova vrača na isto mesto - decembra 2008 je predstavil album Imam pjesmu za tebe -, tokrat z drugim izdelkom, ki ga je ustvaril skupaj s Tadićem. Na tem je 13 novih pesmi, ki jih večino podpisuje Šerbedžija, med drugim balada Moja božićna, za katero je besedilo snoval skupaj z ženo Lenko Udovički, aranžma pa je Tadićevo delo.
Na violončelu je Šerbedžijo in Tadića spremljala April Guthrie, na bas kitari Roy Estrada, na bobnih Christopher Garcia in na klaviaturah Kristian Terzić.

Rade Šerbedžija, čigar interpretacija Ne daj se Ines Arsena Dedića je pravzaprav že ponarodela, je znan tako kot avtor besedil, pa tudi po številnih sodelovanjih z glasbeniki in umetniki nekdanje Jugoslavije. Tudi z Vladom Kreslinom sta že večkrat nastopala skupaj in posnela pesem Nocoj igramo za vas.
Glasbeni poklon žrtvam vojne
V svoji glasbeni karieri je sodeloval tudi z makedonskim kitaristom in ustanoviteljem skupine Leb i sol Vlatkom Stefanovskim, eden izmed glasbenikov, ki so pustili pečat na njegovem albumu Zaboravi iz leta 1995. Na plošči, ki jo je posvetil otrokom nekdanje Jugoslavije in žrtvam vojne, je sodeloval tudi z bosanskim glasbenikom in članom Crvenih Jabuk Zlatkom Arslanagićem ter s slovito angleško gledališko in filmsko igralko Vanesso Redgrave.
Od prvih dramskih korakov do najnovejšega filma
Rodil se je leta 1946 v vasi Bunić v Liki na Hrvaškem, svojo poklicno pot pa je Šerbedžija začel v zagrebškem gledališču Gavella. Tam je med drugim igral Peera Gynta, Don Juana, Melkiorja, Ojdipa, Hamleta in Riharda III. Nanizal je tudi nekaj filmskih vlog, in sicer v U gori raste zelen bor Antuna Vrdoljaka, Život je lep Bora Draškovića in Dezerter Živojina Pavlovića.
Vidnejši uspeh je doživel v filmu Pred dežjem makedonskega režiserja Milča Mančevskega. Njegova pot pa je vodila naravnost v Hollywood. Tam je med drugim nastopil v zadnjem filmu Stanleyja Kubricka iz leta 1999 Široko zaprte oči, letos pa ga gledalci lahko vidijo v filmu Harry Potter in Svetinje smrti v vlogi Gregorovitcha, izdelovalca čarobnih paličic.
Njegovo življenje je popisano v biografiji Do zadnjega diha, ki je izšla leta 2005 pri Študentski založbi. V tej so opisane zgodbe iz otroštva, začetkov slave, razpada Jugoslavije, begunstva v Beogradu, Ljubljani, Londonu in Los Angelesu, kjer živi tudi Tadić. Letos se je z družino preselil na Reko, kjer bo na tamkajšnji akademiji poučeval igro.

Rade Šerbedžija v Ljubljani z zasedbo iz LA-ja