Foto:
Foto:

V prvem delu NME-jevega izbora največjih med največjimi smo vam predstavili skupine The Stone Roses, T-Rex, Blondie, Radiohead, Muse, MC5, Black Sabbath, The Smashing Pumpkins, The Who, Rollins Band in Oasis, tokrat pa so na vrsti novi izbranci iz bogate zgodovine rockglasbe: od Beatlov in Rolling Stonesov do Nirvane in dua The White Stripes.

Za tiste, ki ste se "v program vključili" šele tokrat: pri NME-ju s pomočjo bralcev sestavljajo lestvico največjih skupin rokenrola vseh časov, ki jih (po naključnem vrstnem redu, da ne bo hude krvi!) v treh delih predstavljamo tudi vam. Tu je drugih enajst, vabimo vas, da tako, kot so bralci NME-ja, tudi vi presodite, ali si mesto med največjimi sploh zaslužijo.

A ne pozabite, zadnjih deset (trenutno jih v NME-jevem izboru ostaja skupno 32) prihaja naslednji teden. Morda se med njimi skrivajo tudi vaši favoriti.

A. K.

Tudi 14 let po smrti pevca Kurta Cobaina je Nirvana še vedno pri vrhu osebnih lestvic glasbenih navdušencev in kritikov. Glasniki grungea in celotne generacije so bili nedvomno ena najbolj vplivnih skupin vseh časov, ki se je v deževnem Washingtonu razvila iz skupine Pen Cap Chew. Nekdanji bobnar Nirvane Dave Grohl danes uspešno nadaljuje glasbeno pot kot vodja skupine Foo Fighters.
Joy Division so v kratkih štirih letih skupaj (življenjsko dobo skupine je končal samomor 23-letnega pevca Iana Curtisa) dosegli več kot večina skupin doseže v vsem življenju. Občutja osamljenosti in obupa so ujeli v niz postpunkovskih mojstrovin, kot je nesmrtna Love Will Tear Us Apart, za mnoge poznavalce najboljša pesem vseh časov. Foto: EPA
Lanska vnovična združitev je svet spomnila na velikost Led Zeppelinov, po mnenju NME-ja ne le skupine, ampak štirih nedotakljivih glasbenikov, ki so si v 12 letih skupaj zadali (in osvojili) skoraj vsak obstoječi žanr glasbe. Foto: EPA
Od dne, ko so se davnega leta 1960 spoznali na umetniški šoli Sidcup, do razprodanih stadionov po vsem svetu in snifanja pepela umrlih članov družine, je minilo že skoraj 50 let! Keith, Mick, Ronnie, Charlie in drugi vpleteni so v tem času izdali neverjetnih 55 albumov, nazadnje pa so se javnosti predstavili na filmskem festivalu v Berlinu, kjer so predstavili dokumentarec Shine a Light, ki ga je o Stonesih posnel sam Martin Scorsese. Foto: EPA
Mladi Liverpoolčani John, Paul, George in Ringo leta 1957 najverjetneje niti slutili niso, da jih bodo pet desetletij pozneje poznavalci imenovali za najpomembnejšo skupino v sodobni glasbi. Seveda - to so The Beatles.
Regresivni bluesrock skrivnostnega dua imajo mnogi za odrešitelja modernega rocka, drugi pa za samovšečen - hrup. Kaj pa vi, vam gresta Jack in Meg na živce ali sta za vas božanska genija? Foto: EPA
The Clash - brez dvoma eden najbolj inovativnih skupin poznih 70. z mešanico reggaeja, funka, uokvirjenega v punkrock. Portret vodje Clashev in enega najbolj znamenitih likov (punk)glasbene zgodovine, Joeja Strummerja, si te dni lahko ogledate tudi na ljubljanskem festivalu dokumentarnega filma.