Foto:
Foto:

Pri NME-ju s pomočjo bralcev sestavljajo lestvico največjih skupin rokenrola vseh časov, ki jih (po naključnem vrstnem redu, da ne bo hude krvi!) v treh delih predstavljamo tudi vam. Tu je zadnjih deset, vabimo vas, da tako, kot bralci NME-ja, presodite, ali si mesto med največjimi sploh zaslužijo. Kmalu boste na naših spletnih straneh lahko glasovali za najboljšo rockskupino vseh časov.

V prvem delu NME-jevega izbora največjih med največjimi smo vam predstavili skupine The Stone Roses, T-Rex, Blondie, Radiohead, Muse, MC5, Black Sabbath, The Smashing Pumpkins, The Who, Rollins Band in Oasis, v drugem pa zasedbe Faces, Nirvana, The Stooges, Joy Division, Led Zeppelin, The Rolling Stones, Thin Lizzy, The Beatles, Jimi Hendrix and the Experience, The White Stripes in The Clash.

Med bralci se je na temo legendarnih rockerjev vnela žgoča razprava, morda boste nekateri zadoščenje našli v zadnji deseterici. Če se to ne bo zgodilo, ste v naslednjih dneh spet vabljeni na našo spletno stran, ko boste lahko vi odločali, kdo si zasluži mesto med največjimi rockovskimi skupinami vseh časov.


A. K.











Glasni in predvsem preprosto zabavni Avstralci AC/DC so po mnenju NME-ja zaslužni za kakih 80 odstotkov najbolj kul rockerskih kitarskih rifov od leta 1973. No, pa tudi za to, da so šolske uniforme s kratkimi hlačami postale kul. Njihova Highway to Hell je prava nesmrtna himna rockerjev, ki jo še danes vrtijo po (tudi slovenskih) klubih. Foto: EPA
Kot največji sonični raziskovalci svoje generacije in balzam za dušo zadetih študentov so psihedelični progresivni rockerji Pink Floyd leta 1964 vneli razpravo, ki tli še danes. Do zdaj so prodali 200 milijonov albumov po vsem svetu, številka pa vztrajno narašča. Foto: EPA
Pri NME-ju pišejo, da vpliv irskih alternativcev My Bloody Valentine nikoli ne more biti precenjen, saj bi moral biti vsak kitarist, ki se je kdaj igral s pedalom za distorzijo, Kevinu Shieldsu in njegovim fantom in dekletom zelo hvaležen. Če to drži, presodite sami.
Zadnji, a nikakor ne najmanj pomembni na NME-jevem seznamu 32-erice največjih, so škotski Primal Scream. Techno, acidhouse, countryrock in različne odtenke indieja ... le malo skupin se je igralo s toliko žanri in jih vse obvladalo. 25-letna kariera skupine okrog frontmana Bobbyja Gillespije (nekoč bobnar pri skupini The Jesus and Mary Chain) mora v časovno kapsulo za prihodnje generacije, pišejo. Se strinjate?