Na videz miroljubni mož podpira lov na lisice. Foto: EPA
Na videz miroljubni mož podpira lov na lisice. Foto: EPA
Lov na lisice je le dokaz delovanja prehranjevalne verige. Foto: EPA

Ena od največjih laži, ki jih je po Watersovem mnenju v zadnjem času izustil vodilni mož ZDA, naj bi bila, da nihče ni vedel, da se ob silovitem neurju lahko zrušijo varovalni nasipi v New Orleansu. Waters je povedal, da je bilo že več kot 20 let znano, da nasipi ne prenesejo orkana, ki doseže stopnjo tri ali več. Za eno od Bushevih strategij vladanja je imenoval tudi nenehno ponavljanje istih laži, zaradi česar jim ljudstvo preprosto nezavedno začne verjeti.

Lov na lisice je v bistvu human
V intervjuju za nemško revijo Der Spiegel se je Roger Waters, ki je nedavno nov glasbeni uspeh doživel s svojim opernim prvencem, obregnil še ob britansko lovsko zakonodajo, natančneje ob zakon o prepovedi tradicionalnega britanskega lova na lisice.

Waters je dejal, da je zakon popolna norost, saj je vsakemu razumnemu človeku jasno, da je v Britaniji, kjer lisice nimajo prav nobenih pravih naravnih sovražnikov, določeno število teh živali preprosto treba pobiti. In glasbeni virtuoz je še dodal, da je verjetno lov, pri katerem lisico pokonča pes, najboljši približek življenju v naravi, kjer lisicep rav tako ubijejo od njih močnejše živali.

Ne tlači lova in vojne v isti koš
Waters v svojem nasprotovanju prepovedi lova tudi ne vidi nobenega protislovja z besedili pesmi skupine Pink Floyd, v katerih se Waters zavzema za večjo pravičnost na svetu. V pesmih namreč govori o človeški civilizaciji in odnosih med ljudmi, hkrati pa ne smemo pozabiti, da smo tudi ljudje del narave, kjer še vedno vlada zakon močnejšega in kjer obstaja hierarhična prehranjevalna veriga. Ljudje smo bili ustvarjeni kot vrhovni člne v tej verigi in bilo bi nesmiselno, če bi se temu naravnemu položaju odpovedali.