Titija Robina radi predalčkajo v 'world music', žanr, ki ga sam ne priznava. Foto: Cankarjev dom
Titija Robina radi predalčkajo v 'world music', žanr, ki ga sam ne priznava. Foto: Cankarjev dom
Imer Traja Brizani
Brizanijev slog zaznamuje predvsem obvladovanje električne baskitare.

Večer v Linhartovi dvorani se je sukal okrog Imerja Traje Brizanija, enega najbolj ustvarjalnih romskih glasbenikov v Sloveniji, in francoskega tria pod okriljem Titija Robina.

Brizani, večinštrumentalist, skladatelj in virtuoz na električni baskitari je na svoji glasbeni poti izdal več kot deset albumov z avtorsko glasbo ter sodeloval s številnimi vrhunskimi domačimi in tujimi glasbeniki, kot so Peter Erskine, Esma Redžepova, Petar Ugrin in Jože Privšek. Njegov najbolj znani projekt je skupina Amala, ki izvaja glasbo, v kateri se prepletajo elementi tradicionalne romske glasbe, džeza in klasike. Za tokratni praznik Romov je s svojo skupino pripravil pester akustični repertoar.

Samouki glasbenik Thierry Robin, znan kot Titi, je bil rojen konec petdesetih let v zahodni Franciji. Z nagonskim združevanjem elementov, potrebnih za samoizpoved, je ustvaril edinstveni glasbeni svet, navdihnjen z romskimi in orientalskimi prvinami. Zajemal je iz bogatih tradicij, a jih v iskanju načina za osebni izraz sodobnega umetnika nikoli ni posnemal. Nanj sta pomembno vplivala pevec flamenka Camaron de la Isla in iraški udist Munir Bachir. Njegov trio sestavljata še tolkalist Ze Luis Nascimento in Francis Varis na harmoniki.