Skupina Festival Brežice poteši lakoto ljubiteljev stare glasbe. Foto: Festival Brežice
Skupina Festival Brežice poteši lakoto ljubiteljev stare glasbe. Foto: Festival Brežice
Festival Brežice prinaša poustvarjanje stare glasbe tudi čez meje slovenske dežele. Foto: Festival Brežice
letošnja izvedba festivala bo potekala pod pokroviteljstvom Francije. Foto: Festival Brežice

Skupina Festival Brežice, katere koncerti vedno potekajo na kulturno in zgodovinsko pomembnih krajih, pod svojim okriljem združuje 4 festivale; to so Festival Brežice, Klasikaa Kostanjevica Rajhenburg, Klasikaa Postojna in Klasikaa Slovenija. Posebnost letošnje izvedbe festivala je, da je program Klasikaa združen s sklopom koncertov mladih talentov.

V znamenju Francije
V okviru festivalskega dogajanja, katerega gostiteljica je letos Francija, se bo predstavilo 20 skupin ali samostojnih izvajalcev. Francoski izvajalci bodo 1. 7. poskrbeli tudi za uvodni koncert tednov stare glasbe; v Posavskem muzeju Brežice bo nastopil francosko-belgijski ansambel Ausonia. V nadaljevanju festivala pa bo nastopilo še 6 francoskih ansamblov: La Ca' d'Oro, Dialogos, La Poeme Harmonique, Ensemble europeen, La Bergamasca in Trecanum.

Slovenec izbral Rahmaninova
V mesecu in pol bodo sodelujoči na letošnjem festivalu predstavili nekatere vrhunce baročne in renesančne glasbe ter sakralne glasbe iz različnih obdobij. Program francoskih izvajalcev bodo dopolnili Hrvaški baročni ansambel, ansambla Severin z Nizozemske in Ricreation d'Arcadia z Japonske, Helsinški baročni orkester, glasbenika Lidewij van der Voort - Menno van Delft, britanski duet Trobairitz, duet Igor Pomykalo - Hans Bruederl ter španski zasedbi Villancico in La Folata. Z nastopom na sklepnem dejanju festivala pa so organizatorji počastili italijanski duet Stefano Bet - Francesco Cera. Slovenski pečat festivalu pa bo dal pianist Erik Šuler, ki bo izvedel Rahmaninove preludije.

Festival je preskočil državno mejo
Skupina festival Brežice se je povezala tudi s festivaloma Musica Via Beograd in Zagrebškim baročnim festivalom, v sodelovanju s katerima bo v Novem Sadu, Beogradu in Zagrebu pripravila 14 koncertov. Po besedah direktorja in umetniškega vodje Skupine Festival Brežice Klemen Ramovš mednarodno sodelovanje prispeva k cenejši izvedbi programa, saj si trije organizatorji delijo potne stroške nekaterih nastopajočih.

Festival, katerega izvedba bo letos znašala 153 milijonov tolarjev, se bo letos razširil na nekaj novih prizorišč. Že uveljavljenim koncertnim prostorom so se pridružili narodni dom v Novem mestu ter cerkve sv. Trojice na Kapelah, sv. Štefana v Postojni, sv. Ruperta v Šentrupertu, Marijinega vnebovzetja v Trebnjem in cerkev na Zaplazu.