Andraž Golob. Foto: Gorazd Golob
Andraž Golob. Foto: Gorazd Golob

Klarinetist Andraž Golob, ki še ne šteje 25 let, je za STA je dejal, da težko verjame, da so ga Berlinski filharmoniki sprejeli v svoje vrste: "Nisem si mislil, da bom kdaj koli lahko igral v takem orkestru, in se tega še nekako ne zavedam." Golob je študent Geralda Pachingerja na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Glede vprašanj jezika komunikacije je dejal, da je "zelo vešč nemščine, še bolj pa avstrijščine". Že kot otrok se je jezika učil iz risank, prav tako pa je v Avstriji že več kot šest let, zato mu je nemščina praktično drugi jezik.

Sodelovanje z velikimi dirigentskimi imeni
V novonastali akademiji orkestra Dunajskih filharmonikov je igral pod vodstvom svetovno znanih dirigentov, kot so John Williams, Daniel Harding, Christian Thielemann, Zubin Mehta, Christoph Eschenbach, Semyon Bychkov in drugi. Prav tako letos je kot najboljši pihalec akademije Dunajskih filharmonikov prejel nagrado Edmunda Horwatha, so sporočili iz ustanove Imago Sloveniae – Podoba Slovenije.

Prvi člani akademije Dunajskih filharmonikov. Foto: Arhiv Dunajskih filharmonikov/Terry Linke
Prvi člani akademije Dunajskih filharmonikov. Foto: Arhiv Dunajskih filharmonikov/Terry Linke

V Sloveniji ga bo mogoče slišati v novembru, ko bo s svojim Triom Tempestoso nastopil v okviru Koncertnega ateljeja Društva slovenskih skladateljev. Člani zasedbe so zmagovalci enega največjih in najprestižnejših tekmovanj za komorno glasbo Borisa Pergamenščikova, so še zapisali.

V Berlinu tudi slovenska hornist in klarinetist
Berlinski filharmoniki veljajo za enega najboljših orkestrov v svetovnem merilu, njegovi člani pa lahko postanejo le redki glasbeniki. Golobu bosta v orkestru delala družbo dva Slovenca, in sicer hornist Andrej Žust in klarinetist Matic Kuder. Žust je leta 2011 opravil avdicijo in takrat kot edini Slovenec postal član tega slovitega orkestra, maja letos pa se mu je pridružil še Kuder, je takrat sporočil Pihalni orkester Svea Zagorje.