Foto:
Foto:
Vain - A Tribute to a Ghost je plošča, posvečena Mateju Smolniku.

Na premierni predstavitvi so jima stali ob strani Aleš Berkopec na akustični kitari, Nagisa Moritoki na kotu, Luka Šalehar s sintetizatorji in godalni kvartet Rožmarinke. Za celostno zvokovno podobo pa je poskrbel Gregor Zemljič. Glasba, ki jo ustvarjata Silence, je kombinacija elektronskih ritmov in akustičnih elementov, v njej pa najdejo svoj prostor tudi tako eksotični instrumenti, kot so santur, koto in valiha.

Skrivnostna Vainova smrt
Vain oziroma Matej Smolnik je umrl leta 1998. Nenadna smrt mladega umetnika še danes ostaja nepojasnjena. Za seboj je mladi umetnik pustil obširen glasbeni in slikarski opus, Silence pa se ob njegovi smrti sprašujeta, zakaj šele smrt nekega avtorja povzroči, da njegovo delo zagledamo objektivno. Skupno Vainu in duu Silence je brezkompromisno in neomajno ustvarjanje, ki se ne ozira na želje poslušalcev. Natančnejšo ločnico med glasbo Vaina in dueta Silence pa je težko potegniti, saj bi to pomenilo, kot da hočemo ločiti mit in resničnost.

Dva studijska albuma
Album, posvečen Vainu, sta vokalist in klaviaturist Benko in klaviatirust Hladnik izdala letos. Pred tem sta svoje glasbeno ustvarjanje zapisala na dva albuma. Ma non troppo je izšel leta 1997, Unlike A Virgin pa dve leti kasneje. Oba albuma sta predvsem v tujem tisku prejela pohvalne kritike. Po predstavi Maison des rendez vous v režiji Matjaža Pograjca pa sta Silence izdala še soundtrack.

Sodelovanje tudi z gledališkimi ustvarjalci
Po "izštekanem" nastopu pri Juretu Longyki sta Silence začela sodelovati z že omenjenim Matjažem Pograjcem, za katerega sta napisala glasbo za plesne predstave Midnight Meat Flight, Maison des rendez vous in Wrestling Dostoievsky ter lutkovni predstavi Peter Pan in Medved Pu, prav zdaj pa pripravljala glasbeno podlago za najnovejši projekt portugalskega koreografa Gagika Ismailiana po motivih knjige Veronika se odloči umreti Paola Coelha.