Simfonični orkester RTV Slovenija bo septembra vstopil v svojo jubilejno, 60.  sezono delovanja. Foto: Janez Kotar Foto:
Simfonični orkester RTV Slovenija bo septembra vstopil v svojo jubilejno, 60. sezono delovanja. Foto: Janez Kotar Foto:
Tudi v jubilejni sezoni bo v skladu s poslanstvom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija velik poudarek na izvedbah slovenskih del. Foto: Janez Kotar
Tudi v jubilejni sezoni bo v skladu s poslanstvom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija velik poudarek na izvedbah slovenskih del. Foto: Janez Kotar

Sezono bo že tradicionalno odprl karizmatični šef dirigent En Shao, ki bo poleg prvega dirigiral še na treh koncertih. Tudi v tokratnem abonmajskem ciklu se lahko veselimo zanimivega, raznovrstnega, predvsem pa kakovostnega programa.

Poleg En Shaa bodo z orkestrom nastopila še druga uveljavljena imena, denimo dirigenti Daniel Raiskin, George Pehlivanian, Fabrice Bollon, Simon Krečič in dirigentka Giedrė Šlekytė, pa solisti Isang Enders (violončelo), Nils Mönkemeyer (viola), Hongyan Zhang (pipa), Lisa Smirnova (klavir), Kvartet saksofonov 4saxess, Matej Zupan (flavta) in Benjamin Ziervogel (violina).

Maja Kojc, umetniški vodja simfoničnega orkestra, je novo sezono zastavila pestro. Prvi vrhunec lahko pričakujemo na otvoritvenem večeru z naslovom Planeti, kjer bomo poleg barvite Holstove skladbe prisluhnili tudi Ramovševi Sinfonietti. "Že prvi koncert nakazuje neko raznolikost, to je igrivo in virtuozno slovensko skladbo, nastop vrhunskega solista violista Nilsa Mönkemeyerja ter veličastno simfonično delo Planeti z vključenim ženskim zborom," napoveduje Maja Kojc. Drugi vrhunec bo zagotovo večer kitajske glasbe 19. novembra, s programom, zasnovanim na kitajski glasbeni tradiciji, in solistko Hongyan Zhang na tradicionalnem instrumentu pipi, ki se bo kot solistično glasbilo prvič predstavilo na naših odrih. Skladbe je izbral šef dirigent En Shao, ki bo ta koncert tudi vodil.

Prav tako velja izpostaviti gostovanje izredno obetavne mlade dirigentke Giedrė Šlekytė, ki bo 10. marca prihodnje leto. Solist na tem koncertu bo koncertni mojster Benjamin Ziervogel. Odlična pianistka Lisa Smirnova prihaja k nam 14. aprila. Zagotovo izjemen bo tudi majski koncert pod vodstvom priznanega dirigenta Daniela Raiskina, na katerem se bo predstavil fantastični mladi violončelist Isang Enders, ki je pri dvajsetih postal prvi violončelist dresdenske Državne kapele in tako najmlajši sekcijski vodja v Nemčiji. Izvedel bo Schumannov Koncert za violončelo. S svojo navzočnostjo nas bo ob izvedbi uvodne skladbe tega koncerta z naslovom Simfonična elegija za orkester Sala počastil latvijski skladatelj Peteris Vasks.

Tudi v jubilejni sezoni bo v skladu s poslanstvom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija velik poudarek na izvedbah slovenskih del. Poleg že omenjene Sinfoniette Primoža Ramovša na uvodnem septembrskem koncertu bo slovenski avtorski glasbi posvečen tradicionalni Božični koncert, ki je letos kot posebno darilo abonentom vključen v Kromatiko. V celoti je posvečen novemu delu Alda Kumarja, oratoriju z naslovom Tehtanje duš. "Gre za skladbo, ki nastaja na našo pobudo, koncert pa bo z neposrednim prenosom vključen tudi v Božični dan Evroradia, zato mu bodo lahko prisluhnili tudi radijski poslušalci po Evropi," poudarja Maja Kojc. Drugo novost, Srečanja za flavto in orkester, ki jo bomo slišali na petem, februarskem koncertu je napisal Lojze Lebič na pobudo flavtista Mateja Zupana, nekdanjega člana orkestra.


SIMFONIKI OB JUBILEJU OBDARUJEJO

Jubilejno, 60. sezono 2015/2016 bo Simfonični orkester RTV Slovenija praznoval in obeležil skupaj z vami, spoštovani ljubitelji glasbe. Tistega, ki bo poslal kopijo najstarejše abonmajske izkaznice ali najstarejšega koncertnega lista Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, bomo nagradili z dvema brezplačnima abonmajema Mozartine. Ime nagrajenca bomo objavili ob koncu akcije decembra 2015 na spletni strani http://simfoniki.si/ in ga obvestili po pošti ali e-pošti, zato ne pozabite pripisati svojega imena in naslova. Kopijo koncertnega lista ali abonmajske izkaznice pošljite na naslov RTV Slovenija, Glasbena produkcija, Tavčarjeva 17, 1000 Ljubljana.



VPIS ABONMAJA KROMATIKA

Jesenski vpis abonmaja Kromatika bo potekal od ponedeljka, 7., do četrtka, 10. septembra, pri blagajni Cankarjevega doma, in sicer od 11. do 13. in od 15. do 18. ure. V času vpisov lahko abonma podaljšate tudi po telefonu 01 24 17 300 (nakup je mogoč s kreditnoplačilnimi karticami ali naročilnico).