Jonas Kaufmann se v Ljubljano vrača z Wagnerjem. Foto: EPA
Jonas Kaufmann se v Ljubljano vrača z Wagnerjem. Foto: EPA

Kot je na novinarski konferenci povedal Kaufmann, ga veseli, da se v Ljubljano vrača v precej boljših epidemičnih razmerah od lanskih, opozoril pa je tudi na program, ki bo letos ponudil več del Richarda Wagnerja. Kot je pojasnil, so številne države še vedno zadržane do glasbe kontroverznega skladatelja.

Na obsežen sklop Wagnerjevih del je opozoril tudi dirigent Rieder. Povedal je, da so želeli že lani ponuditi več Wagnerjevih del, vendar jim epidemija ni omogočala tako bogatega programa. Na srednem koncertu bo tako zazvenelo kar šest Wagnerjevih del, ki bodo po Riederjevih besedah poskrbela "za dramatično vzdušje in fantastičen zaključek".

Skladatelj Richard Wagner spada med največje glasbene inovatorje v 19. stoletju, bil je tudi pesnik, pisatelj, gledališki režiser in dirigent. Foto: Wikipedia
Skladatelj Richard Wagner spada med največje glasbene inovatorje v 19. stoletju, bil je tudi pesnik, pisatelj, gledališki režiser in dirigent. Foto: Wikipedia

V prvem delu koncerta bo mogoče prisluhniti dvema deloma Giuseppeja Verdija. Večer opernih arij bo tako temeljil na dveh osrednjih opernih smereh 19. stoletja: italijanski in nemški. Verdi in Wagner sta rojena istega leta. Oba sta uživala ugled in imela velik vpliv. Od tukaj pa med njima ni več vzporednic, piše na spletni strani Ljubljana Festivala. Na sporedu bosta še deli Amilcareja Ponchiellija, ki velja za drugega najpomembnejšega opernega skladatelja v Italiji, takoj za Verdijem, in Ruggiera Leoncavalla, ki je eden od predstavnikov italijanskega verizma.

Kaufmann se je na novinarski konferenci ob novinarskem vprašanju, kako mu bo v Ljubljani stopiti na oder po nastopu slovite ruske sopranistke Ane Netrebko, pošalil, da je škoda, da je poročena s tenoristom, s katerim zato vedno nastopa. Sicer pa je poudaril, da je svetovnih opernih zvezd tako malo, da drug drugemu želijo le najboljše.

Nocoj Wolf in Beethoven

Ljubitelji glasbe Huga Wolfa in Ludwiga van Beethovna pa bodo na svoj račun prišli nocoj, v torek, ko bo Godalni kvartet Dissonance v Križevniški cerkvi poudaril zgodovinski pomen in veličino teh pomembnih romantičnih skladateljev. Poleg dveh izvirnih Wolfovih skladb za godalni kvartet bodo glasbeniki izvedli še Koncert za violino in godalni kvartet, ki je v izvirniku napisan za violino in klavir in ki ga je za tokratni koncert priredil Klemen Hvala. V drugem delu večera pa bo zazvenela znamenita Kreutzerjeva sonata, ki je bolj znana v različici za violino in klavir.

Prvotna različica namreč po besedah Hvale ni zaživela zaradi osebnega spora med violinistom Rodolphom Kreutzerjem in Beethovnom.

Članom Godalnega kvarteta Dissonance se bo pri Kreutzerjevi sonati kot tudi pri izvedbi Wolfovega Koncerta za violino pridružila violinistka Lana Trotovšek, letošnja nagrajenka Prešernovega sklada. Kot je spomnila, je lani na festivalu predstavila Beethovnova dela, letos pa jo veseli, da bo še Wolfova, nekatera tudi manj znana.