"Slišali boste glasbo staroselcev, domačinov, priseljencev in izseljencev, skratka vseh Mariborčanov, in to v veliki meri izpod peres skladateljev, ki so bili sami izseljenci, priseljenci ali domačini. Med njimi bo kar nekaj bolj ali manj znanih ali tudi pozabljenih Mariborčanov," je za uvodni večer napovedal Mate Bekavac. Foto: Radio Maribor/Tiberiu Marta/SNG Maribor

Umetniško vodenje festivala je letos prevzel Mate Bekavac, ki v programu nagovarja mesto Maribor in njegove večkulturne korenine. "Lahko bi rekli, da iz njega veje glasbeni dedni zapis mesta in celotne regije, Maribor nekdaj in Maribor danes, obarvan s folkloro in multikulturnim pridihom. Glasbeni izbor nagovarja njegovo etnično pestrost in dialektiko, izraža njegove pestre korenine, univerzalni govor nostalgije in hrepenenja, ki tli v vseh nas," poudarja klarinetist, skladatelj in dirigent Bekavac, ki je v Mariboru obiskoval srednjo glasbeno šolo in tam naredil tudi prve koncertne korake.

Skupina romskih glasbenikov pod vodstvom Lajosa Sárközyja ml. neguje madžarsko in klasično glasbo. Foto: Festival Maribor
Skupina romskih glasbenikov pod vodstvom Lajosa Sárközyja ml. neguje madžarsko in klasično glasbo. Foto: Festival Maribor

"V glasbi lahko sobiva, kar v življenju pogosto ne"
V izbranih festivalskih koncertih je prepletel slovanski melos z romsko eksotiko, avstro-ogrskim bliščem, alpsko melodiko in balkanskim temperamentom. "Zdi se mi pomembno poudariti, kaj vse lahko v glasbi sobiva, medtem ko mogoče v realnem življenju dostikrat ne," je povedal na novinarski konferenci pred začetkom festivala.

Festival Maribor tako po besedah vodje programa klasične glasbe Narodnega doma Maribor Barbare Švrljuga Hergovich nadaljuje tradicijo "festivala dobre glasbe, festivala, ki temelji na kakovosti, ki je tako kot glasbeniki slep za meje". "Vedno je bil in želim si, da tudi ostane platforma, igrišče za vse te krasne glasbenike, ki pridejo k nam, da se lahko razigrajo, pustijo svojo kreativnost z vrvice in prispevajo nekaj presežnega za naše poslušalce," je dejala.

Na programu so koncerti, namenjeni tako glasbenim poznavalcem, ki cenijo klasični repertoar in bodo med drugim uživali v Brahmsovih in Bartokovih mojstrovinah v izvedbi Kvarteta Kelemen, kot tudi tistim, ki jih bodo privabili strastni ritmi najbolj iskanega romskega ansambla na svetu Sarkozy Band.

Iz dvoran Union, SNG-ja Maribor in Narodnega doma Maribor bo slišati tudi jazzovski zven trobente avstrijskega zvezdnika Thomasa Ganscha, melanholične melodije sevdaha pa smeh, ki ga s svojim malone kabaretnim nastopom zagotavlja duo Gansch & Breinschmid.

Koncertno dogajanje bo tudi na prostem. Z glasbenim nastopom v paviljonu Mestnega parka se bodo poklonili tradiciji prirejanja promenadnih koncertov v Mariboru, s priložnostnim koncertom pri Vodnem stolpu pa bodo presenetili obiskovalce Lenta, sporočajo iz Narodnega doma Maribor.

V okviru festivala se bo zgodila tudi praizvedba
V okviru festivala se bo zgodila tudi praizvedba "monomuzikala", komornega muzikala, v katerem kot pripovedovalec in pevec nastopa zgolj protagonist – Tilen Artač – v spremljavi svoje glasbeniške druščine. Ponočnjak je cikel pesmi, ki hoče ujeti intimni odnos človeka z njegovim mestom, v tem primeru Mariborom. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič

Najmlajši poslušalci bodo lahko prve korake v svet klasične glasbe že tradicionalno naredili v družbi pianistke Adriane Magdovski, nekoliko starejši otroci pa se bodo lahko družili s Tilnom Artačem v glasbeni pravljici Peter in volk.

Festival tudi tokrat prinaša praizvedbo novega slovenskega dela. Po naročilu Festivala Maribor je Leon Firšt napisal monomuzikal Ponočnjak. Izvirno besedilo, ki bo poslušalce popeljalo na potep po nočnih mestnih ulicah, je prispeval Janez Usenik, pripovedovalec bo Tilen Artač, pevec pa Gregor Ravnik. Krstna izvedba bo 17. septembra.

Zgodbe o mestu bodo zaživele tudi na vodenem sprehodu, poimenovanem Mesto na prepihu zgodovine, ki ga bo vodil Vid Kmetič.