Tako Milan Mladenović kot Margita Stefanović in Bojan Pečar so že pokojni. Foto: Discogs
Tako Milan Mladenović kot Margita Stefanović in Bojan Pečar so že pokojni. Foto: Discogs

Založba mora v osmih dneh iz prodaje umakniti pet izdaj na vinilnih in kompaktnih ploščah. Odredba se nanaša na izdaje Dum Dum, Neko nas posmatra, Samo par godina za nas, Iznad grada in Krug. Mascom trenutno še zmeraj vse navedene izdaje ponuja v svoji spletni trgovini.

Varovanje moralnih avtorskih in izvedbenih pravic
Založbi grozi za nekaj več kot 4000 evrov kazni, če ne bo spoštovala te odločitve sodišča, ki je bila sprejeta za varovanje moralnih avtorskih in izvedbenih pravic vodje skupine Milana Mladenovića in njenih članov Ivana Fecea Firčija, Ivana Rankovića, Marka Milivojevića, Dragiše Uskokovića in Bojana Pečarja.

Podjetje Mascom je namreč izdalo in prodalo te nosilce zvoka, ne da bi na njih navedlo imena avtorjev in izvajalcev, s čimer je kršilo zakonsko obveznost označevanja avtorjev in izvajalcev na glasbenem delu, so sporočili s sklada Milana Mladenovića. Sklad je bil ustanovljen po navodilih iz oporoke glasbenikove mame Danice Mladenović.

Sporna ideja o menedžerjevem lastništvu
Po navedbah vodstva sklada se je lastnik podjetja Mascom leta 2015 brez kakršne koli pravne podlage razglasil za lastnika pravic do fonogramov za štiri studijske in dva v živo posneta albuma, češ da je kupil te pravice od zadnjega menedžerja skupine EKV.

Na skladu poudarjajo, da menedžer te skupine ni bil nikoli sam lastnik spornih fonogramov, saj so namreč dejanski lastniki založba PGP RTS za studijske albume in člani zasedbe za koncertne posnetke. Dodali so še, da Mascom izdaja piratske plošče, za katere ni dobil dovoljenja od lastnika fonograma, in da tudi ni obnovil pogodb z avtorji in izvajalci.

Sorodna novica V igri za nagrado Milana Mladenovića tudi pesem zasedbe Čao Portorož

In prav tako sporen natečaj
Večmesečni spor med skladom Milana Mladenovića in glasbenim podjetjem se je zaostril, ko je Mascom konec leta 2020 objavil javni natečaj za glasbeno tekmovanje, ki je vsebovalo ime EKV v naslovu, za kar Mascom ni imel pravic. Z vidika koncepta pa je natečaj podoben nagradi Milana Mladenovića, ki je v lasti sklada. Nagrado sta doslej prejeli skupini Artan Lili leta 2019 in Dram leta 2020. Lani se je s pesmijo Ljubavnik med finaliste uvrstila tudi slovenska zasedba Čao Portorož.

S sklada Milana Mladenovića so sporočili še, da je bilo iz različnih razlogov proti Mascomu in njegovemu partnerskemu podjetju Tin Drum vloženih več tožb, ki so jih vložili tako sklad kot še živeči nekdanji člani EKV-ja in založba PGP RTS.