Foto: Zavod Murmur
Foto: Zavod Murmur

Album Spaces IX, ki so ga septembra posneli v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici pri Krki, je izšel decembra letos. Snemanja običajno izvedejo v dnevu ali dveh, brez poslušalcev, s terensko zvočno opremo in le minimalno postprodukcijo.

Letos sta v isti seriji glasbo posnela še Rok Zalokar in Boštjan Gombač, je sporočila avtorica projekta Alja Petric.

"En izvajalec, en inštrument, en prostor."
Prostori so niz snemanj in zbirka posnetkov, ki zajemajo sinergijo med izvajalcem in prostorom ter sledijo preprostemu vodilu "en izvajalec, en inštrument, en prostor". Potekajo predvsem v okoljih, ki so tako ali drugače odmaknjena, skrita ali pozabljena od zunanjega sveta, a so vendarle in še kako del tega, poudarja avtorica.

Foto: Zavod Murmur
Foto: Zavod Murmur

Alja Petric se poglablja v raziskovanje glasbene umetnosti, glasovno-zvočnih valovanj in njihovega vpliva na človeka. Njena glasbena udejstvovanja segajo od interpretacije glasbenega izročila raznolikih kultur, do projektov uglasbene poezije, džeza in sodobnih eksperimentalnih zvočnih performansov.

Zbirka albumov trenutno obsega:

Prostor VIII: Rok Zalokar, Orgle
Prostor IX: Alja Petric, Idiofoni & Glas (v pripravi)
Prostor X: Boštjan Gombač, Pihala (v pripravi)
Prostor I: Oliver Ilievski, Harmonika
Prostor II: Žiga Golob, Kontrabas
Prostor III: Uroš Rakovec, Klasična kitara
Prostor IV: Uroš Rakovec, Klasična kitara
Prostor V: Pangea Pangea, Pisalni pribor
Prostor VI: Henry Marič, Bas klarinet
Prostor VII: Andro Manzoni, Tolkala

Navdih pri svojem umetniškem ustvarjanju išče skozi zvočne pokrajine v naravi in iz vsakodnevnega urbanega življenja v prestolnici. "Ta prostorska dvojnost ima širok nabor součinkovanj: od sodelovanja, prelivanja in prestopanja do nasprotovanj ter konfliktnih položajev. V teh okvirih raziskuje nastanek in obstoj zvoka, besede in melodije ter funkcijo njihove sporočilnosti," piše na strani projekta Prostori.