Za uvod v festival - La Ca' d'Oro. Foto: Festival Brežice
Za uvod v festival - La Ca' d'Oro. Foto: Festival Brežice
Štirje fesativali znotraj enega. Foto: Festival Brežice
Na festivalu bo najbolj številčno francosko zastopstvo. Foto: Festival Brežice

Skupina Festival Brežice se je združila s sklopom koncertov mladih talentov Evromreža in iz združitve razvila štiri festivale: Festival Brežice, Klasikaa Kostanjevica Rajhenburg, Klasikaa Postojna in Klasikaa Slovenija. Na njih bo med 30. 6. in 12. 8. nastopilo 20 izvajalcev in skupin, ki bodo na 19 zgodovinskih prizoriščih izvedli 37 koncertov. Partnerica letošnjega festivala je Francija, od koder prihajajo tudi prvi nastopajoči - ansambel La Ca' d'Oro.

Za konec na Kum
Prvo prireditev stare glasbe so v Brežicah organizirali leta 1997, ko je festival potekal le v Brežicah, Mokricah in Kostanjevici. Od začetkov se je razrasel po vsej Sloveniji; letos je tako svoj festival dobila tudi Postojna, glasbeniki pa se bodo podali tudi v druge kraje, med drugim v Novo mesto, Litijo, Trebnje, Trbovlje, na Bizeljsko in Kum, kjer se bo z nastopom Stefana Beta in Francesca Cere iz Italije festival tudi sklenil. Na vsa prizorišča bo iz Ljubljane vozil tudi poseben festivalski avtobus, sedež v njem pa si bo treba zaradi omejenega števila mest vnaprej rezervirati.

"Rezervna možnost" - Klasikaa Slovenija
Direktor in umetniški vodja Skupine Festival Brežice Klemen Ramovš je povedal, da je bilo merilo pri oblikovanju manjših festivalov število koncertov in vložek posameznih občin v festival. Prizorišča, ki jih ni bilo mogoče oblikovati v samostojni del, so povezali v festival Klasikaa Slovenija. Vsem prizoriščem je skupen kulturno-zgodovinski pomen, organizatorji pa so bili pozorni tudi na akustiko prostorov, v katerih bodo poustvarjali staro glasbo.

Brežice, Zagreb, Beograd
Skupina Festival Brežice se je povezala tudi s festivaloma iz dveh drugih prestolnic nekdanjih jugoslovanskih republik, kar je prineslo pocenitev nastopov določenih glasbenikov. Ker bodo ti nastopili na več prizoriščih, si bodo festivali razdelili njihove potne stroške. V povezavi z Zagrebškim baročnim festivalom se bo na treh zagrebških prizoriščih zvrstilo 16 koncertov, v Beogradu in Novem Sadu pa bo na sporedu 14 koncertov na štirih prizoriščih, do katerih bo prišlo zaradi povezave s festivalom Musica in via Beograd.

Le en slovenski nastopajoči
Med glasbeniki, ki bodo nastopili v okviru festivala, bo le en slovenski predstavnik, in sicer Rahmaninove preludije bo poustvaril pianist Erik Šuler. Največ gostov bo sicer prišlo iz Francije: ob triu La Ca' d'Oro še ansambel Dialogos, La Poeme Harmonique, Ensemble europeen William Byrd, ansambel Trecanum in francosko-belgijski ansambel Ausonia. Organizatorji pa bodo pozdravili tudi Hrvaški baročni ansambel, ansambla Severin z Nizozemske in Ricreation d'Arcadia z Japonske, Helsinški baročni orkester, glasbenika Lidewija van der Voorta in Menna van Delfta, britanski duet Trobairitz, duet Igorja Pomykala in Hansa Bruederla, španski zasedbi Villancico in La Folata, nemško-finsko-poljski ansambel Pramea in nizozemsko zasedbo Schol.