Koncert, ki bi se moral zgoditi na nemškem veleposlaništvu v Carigradu, je očitno ponovno zanetil napetosti med obema narodoma. Foto: EPA
Koncert, ki bi se moral zgoditi na nemškem veleposlaništvu v Carigradu, je očitno ponovno zanetil napetosti med obema narodoma. Foto: EPA
Pokol Armencev velja za prvi genocid v 20. stoletju. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Dresdenskim simfonikom se na odru pridružijo tudi glasbeniki iz Armenije in Turčije.

Projekt Aghet, ki mu je Ankara zadnjih nekaj mesecev ostro nasprotovala, naj bi v Carigradu izvedli 13. novembra. Včeraj je nemško zunanje ministrstvo javnost obvestilo, da koncert odpade, in pri tem navedlo nekam neoprijemljiv razlog: "Prostori konzulata v Carigradu na tisti dan ne bodo prosti."

Provokacija?
Sodu je menda dno izbilo to, da so simfoniki na koncert povabili ne le Erdogana, ampak tudi turškega premierja Binalija Yildirima, zunanjega ministra Mevluta Cavusogluja in ministra za kulturo Nabija Avcija. Nemško ministrstvo je potrdilo, da so bila vabila razposlana brez njihove vednosti.

Ne okolišijo
Program simfonikov se osredotoča na "rane turške in armenske preteklosti", pa tudi na svobodo govora in umetniškega izražanja. Idejni pobudnik Agheta je Marc Sinan; njegova babica, ki je armenskega rodu, je izgubila starše v deportacijah, ki so se začele aprila 1915. Sinan, ki je nemškega, armenskega in turškega rodu, izvaja kitarski solo v skladbi Helmuta Oehringa “Massaker, hört ihr MASSAKER!” (Masaker, slišite, MASAKER!).

Turčija vztraja pri zanikanju
Načrtovana novembrska izvedba Agheta naj bi se zgodila nekaj mesecev zatem, ko je nemški parlament priznal genocid nad Armenci v času Otomanskega cesarstva, s tem pa vznemiril Ankaro. Ta je v preteklih sedmih mesecih ostro kritizirala projekt, ki sta ga financirala Evropska unija in nemško zunanje ministrstvo, in poskušala doseči, da se v zvezi z njim ne bi uporabljalo besede "genocid". Turčija je zdaj tudi izstopila iz programa Creative Europe, ki ima zasluge za dresdenski projekt.

Dogodek bi obenem zaznamoval ustanovitev društva armensko-turško-nemškega prijateljstva, ki si prizadeva združevati umetnike vseh treh narodov. Pred časom je sicer nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier izrazil svojo podporo projektu: "Koncert občinstvu ponudi priložnost, da izstopi iz sveta sovraštva. Trdno verjamem, da lahko samo ljudje, ki dojamejo tuje sanje in travme, gradijo svetlejšo prihodnost."

Gostujejo tudi (relativno) blizu
Kot piše na spletni strani orkestra, bodo projekt, ki so ga krstno predstavili novembra lani v Berlinu, še pred 13. novembrom izvedli v Beogradu in armenskem Erevanu.