Kljub dežju se Bono ni ločil od sončnih očal. Foto: EPA
Kljub dežju se Bono ni ločil od sončnih očal. Foto: EPA
Tudi po tolikih letih je med člani skupine še vedno moč čutiti kemijo. Foto: EPA
Publika mu je jedla iz roke.
Bono se je na dozdajšnjih koncertih naučil kar nekaj nemških besed. Foto: EPA
Takole nazorno U2 publiko spomnijo na Deklaracijo človekovih pravic. Foto: RTV SLO

Koncert na olimpijskem stadionu v Münchnu je kljub slabemu vremenu ogrel publiko. Predskupini, The Zutons in Keane, sta pred hitro polnečim se stadionom nastopili v spremstvu nemotečega pršenja dežja, ko pa so na oder prišle glavne zvezde večera, je začelo liti kot iz škafa.

»Pozdravljen, München, skopajmo se skupaj ... Larry Mullen Jr., odpri pipe!« in že v naslednjem trenutnu je množica, kot je bilo moč pričakovati, bobnela v ritmu uspešnice Vertigo.

Konec dober, vse dobro
Koncertni veterani so dajali vtis, kot da jih naliv le še dodatno podžiga; Bono je po polkrožni dvokraki pisti, ki je segala globoko v avditorij, poplesaval v ritmu bolj ali manj improvizirane izvedbe Singin' In The Rain, okrog sebe pa polival vodo iz plastenke. Bojni ples je bil očitno učinkovit, saj je približno po pol ure nevihta popolnoma ponehala.

Vračunana je tudi spontanost
U2 so koncertni repertoar sestavili iz zanimive kombinacije najnovejših in najstarejših uspešnic: poleg svežih skladb (Miracle Drug, City Of Blinding Lights, Sometimes You Can't Make It On Your Own ter Love And Peace) so tiste najbolj zveste oboževalce spomnili tudi na svoje začetke ter zaigrali New Years' Day, Electric Co. in I Will Follow. Med podaljškom so na oder povabili celo nekega prostovoljca iz publike, ki je trdil, da zna igrati kitaro, in ga povabili, naj z njimi zaigra pesem po svojem izboru. Ko so nato, z malce improvizacije, skupaj precej uspešno izvedli zelo staro pesem Party Girl, so U2 dokazali, da svoj posel resnično obvladajo.

Trkali so na našo vest
Večer seveda ni minil brez političnega predznaka: pesem One je Bono posvetil žrtvam nedavnih napadov v Londonu, Turčiji in v Egiptu, balado Miss Sarajevo pa je označil kot molitev za mir na svetu (tenorski solo, ki ga je v izvirni različici pesmi iz leta 1997 pel Luciano Pavarotti, je Bono, še vedno v italijanščini, tokrat odpel sam). Ljudje, ki so na pevčevo prošnjo med koncertom v znak solidarnosti poslali sms sporočilo na izpisano številko, so proti koncu lahko prebrali svoje ime na ogromnem videozaslonu, prek katerega so dogajanje spremljali ljudje na tribunah.

Po energičnem dveurnem nastopu je 65 tisoč glava množica kljub premočenim oblačilom domov odšla nadvse zadovoljna.