B. J. Thomas (7. avgust 1942–29. maj 2021). Foto: EPA
B. J. Thomas (7. avgust 1942–29. maj 2021). Foto: EPA

Pesem je delo skladatelja Burta Bacharacha in tekstopisca Hala Davida, ki sta jo leta 1969 napisala za vestern Butch Cassidy and the Sundance Kid, v katerem sta nastopila Paul Newman in Robert Redford. Raindrops Keep Fallin' On My Head je osvojila oskarja za najboljšo skladbo, Bacharach pa je prejel tudi oskarja za najboljšo filmsko glasbo.

B. J. Thomas je s to pesmijo osvojil glasbene lestvice po svetu, pozneje jo je bilo mogoče slišati tudi v drugih filmih – med drugim v Forrestu Gumpu leta 1994 in Spider Manu 2 deset let pozneje.

Thomas je nase opozoril že nekoliko prej, saj mu je leta 1966 prepoznavnost prinesla priredba pesmi Hanka Williamsa I'm So Lonesome I Could Cry iz leta 1949, ki jo je odpel v slogu gospela kot osrednji pevec zasedbe The Triumphs. Izvajal jo je tudi pozneje, ko je nastopal kot samostojni glasbenik.

B. J. Thomas na posnetku iz leta 1972. Foto: Wikipedia
B. J. Thomas na posnetku iz leta 1972. Foto: Wikipedia

Zgodnji uspeh z zasedbo in odločitev za lastno pot
Billy Joe Thomas se je rodil leta 1942 v majhnem kraju Hugo v Oklahomi, vendar je odraščal v Teksasu. Prve korake v svet glasbe je naredil v lokalnem cerkvenem zboru, pri vsega 15 letih starosti pa je začel prepevati pri omenjenih The Triumphs. Po uspehu z zasedbo se je kmalu podal na samostojno pot in se s pesmijo Hooked On A Feeling uvrstil na vrhnja mest ameriških lestvic, navaja Associated Press (AP).

Z uspehom, ki ga je še posebej v ZDA doživel z Raindrops Keep Fallin' On My Head, je pridobil številne oboževalce tako med ljubitelji country- in popglasbe. Z osmimi žanrsko raznolikimi pesmimi je osvojil prva mesta lestvic, med drugim z Whatever Happened to Old-Fashioned Love in New Looks from an Old Lover, skozi več kot polstoletno kariero je prodal več kot 70 milijonov albumov in osvojil pet grammyjev.

Leta slave le še poslabšala odvisnost
Po približno desetletju uspešne kariere je Thomas postajal vse bolj odvisen od alkohola in mamil. Pozneje dejal, da je prav uspeh Raindrops Keep Fallin' On My Head le še stopnjeval njegovo odvisnost, ki se je začela že v najstniških letih. Oporo je našel v krščanski veri, v svojo glasbo pa je vključeval vse več elementov gospela in duhovnosti. Njegov album Home Where I Belong iz leta 1976 je bil eden prvih albumov gospelovske glasbe, ki je bil prodan v več kot milijon izvodih.

V 80. letih preteklega stoletja je bilo njegov vokal mogoče redno slišati na malih zaslonih, saj je odpel naslovno pesem serije Growing Pains. Sicer pa je tudi sam nastopil v nekaj filmih, med drugim leta 1973 v vesternu Jory in leta 2008 v Jake’s Corner.

Pandemija posegla v načrte
B. J. Thomas se je pogosto podajal na turneje in je še lani načrtoval, da se bo znova odpravil v studio, vendar mu je snemanje preprečila pandemija. Marca letos je naznanil, da so mu diagnosticirali raka na pljučih.

Ameriška znamenita pevka, igralka in televizijska voditeljica Dionne Warwick, ki jo je bilo mogoče slišati z njim v duetu, je ob novici o njegovi smrti tvitnila: "Iskreno sožalje družini enega mojih najljubših partnerjev v duetu, B. J. Thomasa. Zelo ga bom pogrešala, kakor vem, da ga bodo tudi številni drugi. Počivaj v miru, prijatelj moj."

Glasbenikov predstavnik za medije Jeremy Westby je sporočil, da je pevec umrl v soboto na svojem domu v Arlingtonu v Teksasu zaradi zapletov, povezanih z boleznijo, še poroča AP.