Ian McDonald (25. junij 1946–9. februar 2022). Foto: Discogs
Ian McDonald (25. junij 1946–9. februar 2022). Foto: Discogs

Ian McDonald je umrl v 76. letu starosti v sredo na svojem domu v New Yorku za posledicami raka, je po poročanju Associated Pressa (AP) sporočil njegov sin.

King Crimson so se z različnim članstvom skozi leta večkrat obudili in se dejavni še danes. Foto: Discogs
King Crimson so se z različnim članstvom skozi leta večkrat obudili in se dejavni še danes. Foto: Discogs

Štirje glasbeniki in en pisec besedil
V Londonu leta 1946 rojeni glasbenik je zasedbo King Crimson ustanovil leta 1968 z glasbenimi kolegi, med katerimi sta bili Greg Lake in Robert Fripp. McDonald je poleg saksofona igral tudi flavto, kitaro, klaviature, vibrafon in v tistem času revolucionarni melotron. King Crimson so bili precej svojstvena zasedba, sestavljena iz četverice profesionalnih glasbenikov in pisca besedil, ki je bil enakopravni član.

Eden najprelomnejših rokovskih albumov
Zasedba je v letu po ustanovitvi izdala prvenec In the Court of the Crimson King, ki je že ob izidu obveljal za glasbeni fenomen. Album velja za eno najpomembnejših rokovskih izdaj vseh časov ter pomeni mejnik glede vpletanja vplivov jazza, klasične glasbe in mitskega dometa v rock 'n' roll ter epskih dolžin skladb. McDonald je kot soavtor podpisan pod vsemi petimi skladbami na albumu, zaslužen je tudi za njihove orkestralne aranžmaje. Glasbo King Crimson so kot svoj vpliv med drugim navajali člani zasedb Yes in Genesis.

McDonald je zasedbo zapustil po izdaji prvenca, a se je pozneje vrnil za kratek čas, preden je leta 1974 Fripp razpustil skupino. Vmes sta McDonald in Michael Giles, bobnar in še eden od ustanovnih članov King Crimson, posnela ploščo McDonald & Giles, ki je izšla leta 1971.

Zasedba stadionskih razsežnosti
Leta 1976 je McDonald z britanskim kitaristom Mickom Jonesom in ameriškim pevcem Loujem Grammom ustanovil zasedbo Foreigner, ki je bila deležna komercialnega uspeha in je igrala na stadionskih koncertih. McDonald je sodeloval na treh albumih, ki so se vsi uvrstili med 10 najbolje prodajanih v ZDA. Slišati ga je mogoče na uspešnicah, kot sta Cold as Ice in Feels Like the First Time, leta 1980 pa ga je Jones odpustil iz zasedbe.

McDonald je bil tudi plodovit studijski glasbenik, pri čemer je sodeloval pri mnogo skladbah, ki veljajo za rokovske klasike, takšna je na primer Get It On zasedbe T. Rex iz leta 1971. Kot glasbeni producent se je podpisal tudi pod več albumov drugih zasedb.

"Čudovit skladatelj in neverjeten multiinstrumentalist"
Nekdanji kitarist zasedbe Genesis Steve Hackett je dejal, da občuduje McDonalda, odkar je bil "v najstniških letih, ko me je nastop King Crimson v Marqueeju v Londonu popolnoma prevzel." Dodal je, da je bil "Ian hkrati čudovit skladatelj in neverjeten multiinstrumentalist. Vedno sem nadvse občudoval njegovo samostojno delom, pa tudi vse, kar je med drugim ustvaril s King Crimson in Foreigner."

Glasbenikov sin Max McDonald je po poročanju AP-je sporočil, da je bil njegov oče "neverjetno pogumen in nikoli ni ostal brez prijaznosti ali smisla za humor, tudi ko je bilo težko. Moj oče je bil briljanten, intuitiven glasbenik, nežna duša in čudovit oče. S svojo čudovito glasbo in ljubeznijo oboževalcev bo živel večno."