Gary Moore je nastopal s celo paleto velikih glasbenih imen in posnel 20 studijskih albumov. Foto: EPA
Gary Moore je nastopal s celo paleto velikih glasbenih imen in posnel 20 studijskih albumov. Foto: EPA

Garyja Moora, ki je umrl v zgodnjih jutranjih urah v hotelski sobi, je k skupini Thin Lizzy pripeljal njihov pevec Phil Lynott. Pozneje je kitarist nadaljeval uspešno samostojno pot.
Komaj 16 leti je bil star, ko se je leta 1969 preselil iz Belfasta v Dublin, kjer se je priključil zasedbi Skid Row, v kateri je prepeval Lynott, s tem pa nato nadaljeval pot v pri omenjenih Thin Lizzy. Tam je Moore nadomestil vrzel, ki je nastala, potem ko je skupino zapustil še en severnoirski glasbenik Eric Bell. Tega je novica o Moorovi smrti šokirala. "Bil je močan, ni bil klasična žrtev rocka, ampak zdrav možakar," je za BBC povedal kitarist.
Moore, ki ga je urednik irske glasbene revije Hot Press označil za genija, je s svojim prispevkom k albumu Thin Lizzy Nightlife leta 1974 navdušil kritike. Leto prej je izdal svoji prvi samostojni izdelek, Grinding Stone, in kritiki s pohvalami niso skoparili njegove virtuoznosti.
Od bluesa do metala
V poznih 70. letih se je Moore za kratek čas vrnil k Thin Lizzy, vendar hkrati nadaljeval svoje samostojno delo. Britanske lestvice je skupaj z Lynottom osvajal z uspešnicami, kot sta Parisienne Walkways in Out In The Fields. V svoji karieri se je Gary Moore dotaknil različnih glasbenih žanrov, od bluesa do metala in hard rocka.