Perić je prvi slovenski glasbenik, ki je nastopil na uglednem džezfestivalu v Montreuxu v Švici in na znanem French Quarter Festivalu v New Orleansu. Foto: MMC RTV SLO
Perić je prvi slovenski glasbenik, ki je nastopil na uglednem džezfestivalu v Montreuxu v Švici in na znanem French Quarter Festivalu v New Orleansu. Foto: MMC RTV SLO
Lucienne Lončina
Na vajah v Studiu 14 Radia Slovenija je svojo pesem pilila tudi Lucienne Lončina. Foto: MMC RTV SLO
Nedeljski koncert bo Peričev največji projekt doslej, kot priznava tudi sam. Foto: MMC RTV SLO

Na dan koncerta (ta bo 14. novembra ob 20.00 v Cankarjevem domu) bo pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izšla tudi nova zgoščenka, Uroš Perić & Friends. Na ploščku, ki je nastajal dve leti, je zbranih devetnajst duetov, ki jih je Perić odpel s priznanimi pevci - tako iz domovine kot iz tujih logov - ob spremljavi Big Banda RTV Slovenija z godali. Med drugim bosta na zgoščenki tudi dve skladbi, ki ju je Uroš Perić zapel v duetu s Sheilo Raye Charles, hčerko slavnega Raya Charlesa. Danes je bila v studiu 14 Radia Slovenija tudi ena od vaj, utrinke z nje si lahko ogledate na fotografijah.

V nedeljo se bodo Periću in spremljevalni skupini The Pearlettes na odru za duete pridružili številni od omenjenih gostov, in sicer Nuška Drašček, Alenka Godec, Eva Hren, Maja Keuc, Zdenka Kovačiček, Lucienne, Oto Pestner, Iva Stanič, Nina Strnad in Irena Vrčkovnik. Po kakšnem ključu so prav oni dobili Uroševo vabilo? "Skupaj z umetniškim vodjem Big banda RTV Slovenija Hugom Šekoranjo sva se usedla in premlela vse možnosti. Seveda bi najraje videl, da bi nastopili vsi, ki so sodelovali na zgoščenki – vendar bi bil to potem pravi maraton. Pri izbiri smo morali seveda upoštevati tudi značaj posameznih duetov, tako da bo vse skupaj zaključena celota. Upam, da bom imel priložnost na koncertih, ki bodo sledili, zapeti še z vsemi drugimi," je v intervjuju za MMC povedal Perić.

Perić, ki pravi, da je njegova domena "poslušljiv džez" - "džez, ki je mešan z bluesom in soulom" - je s kulturo džeza med Slovenci v zadnjih letih kar zadovoljen. "Že nekaj let se bojujem za to, da bi bilo slovensko občinstvo bolj kritično do izvajalcev, da bi se igrala glasba v živo in z "živimi" inštrumenti, tako kot je to bilo včasih v navadi. Opažam, da se je situacija v zadnjih petih letih izboljšala. Veliko mladih prihaja na moje koncerte, kar me zelo veseli. Tega na začetku svoje kariere nisem opažal."

Ježkov nagrajenec do zadnjega hipa ostaja skrivnost
Ob koncu koncerta bo RTV Slovenija že dvaindvajseto leto zapored podelila že tradicionalno nagrado Franeta Milčinskega - Ježka, ki jo vsako leto podeljuje v želji, da bi spodbudila izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha. Nagrajenec bo poleg denarne nagrade prejel tudi plaketo o podelitvi nagrade.