Marko Črnčec trio, ki ga poleg Črnčca sestavljata Ricky Rodriguez in Jonathan Barber, bo nastopil v petek na glavnem odru. Foto: Jazz Cerkno/Dejan Bulut
Marko Črnčec trio, ki ga poleg Črnčca sestavljata Ricky Rodriguez in Jonathan Barber, bo nastopil v petek na glavnem odru. Foto: Jazz Cerkno/Dejan Bulut

Festivalsko dogajanje bo zagnala zasedba pod vodstvom pihalca Istvana Grencsa, ki preigrava kompozicije očeta madžarskega svobodnega džeza Gyoergyja Szabadosa.

Koncerti Slovencev, dejavnih na tujem
Sledil bo nastop na Dunaju živeče slovenske pevke, skladateljice in instrumentalistke Maje Osojnik, ki se bo predstavila s svojim najnovejšim projektom All.The.Terms.We.Are. Uvodni večer pa bo sklenil čikaški The Rempis Percussion Quartet.

Drugi festivalski dan bo oder prvi zasedel novi trio 30-letnega slovenskega džezovskega pianista Marka Črnčeca, ki trenutno deluje v New Yorku.

Za njim bo nastopil francoski trio Pourtant les cimes, ki so ga organizatorji označili za skriti biser evropske improvizirane glasbe, večer pa bosta sklenila nemški pianist Georg Graewe in angleški bobnar Mark Sanders.

Celotni program 21. festivala Jazz Cerkno si lahko pogledate tukaj.


Na zadnji dan dogajanje že od popoldneva
Na zaključni dan se bo dogajanje začelo že v popoldanskih urah s komornim koncertom v glasbeni šoli. Tokrat bosta zanj poskrbela francoski saksofonist Daunik Lazro ter ameriški saksofonist in trobentač Joe McPhee. Na glavnem odru bo prvi zaigral slovensko-češko-danski trio Transitory Museum of Minds z mladim slovenskim bobnarjem Drejem Hočevarjem.

Sledil bo sodoben svobodni džez ameriško-norveškega tria Universal Indians, sklepno dejanje festivala pa bo pripadlo freebopovskemu kvartetu Cortex, ki prihaja iz Norveške.

Spremljevalni program letos ponuja delavnico Glasba gline - od igre do mojstrovine, fotografsko razstavo Jožeta Požrla Prit pagliedat, okroglo mizo Nove Muske Vkup godbena gmajna!?, delavnico Divja hrana Daria Corteseja in ulične nastope dveh slovensko-italijanskih zasedb, in sicer Etnoploč ter Trioter Accordion Group 4-8-8-16.

Letošnja izvedba bo prvič potekala brez lani preminulega Boštjana Cveka, ki se je mnogo let posvečal organizaciji tega izbranega glasbenega festivala in ki mu je uspelo v odmaknjeno Cerkno pripeljati vrhunske ustvarjalce. Veljal je za zanesenjaka, ki se je pogosto pretirano razdajal.