Kako se bodo drli šele, če zmagajo? Foto: EPA
Kako se bodo drli šele, če zmagajo? Foto: EPA
James Blunt
James Blunt: od vojaka do glasbenega zvezdnika. Foto: EPA
Paul Weller
Paulu Wellerju se je vztrajanje v glasbenem svetu izplačalo. Foto: EPA
So Coldplay pričakovali več? Foto: Reuters

Tako kot zasedba Kaiser Chiefs je pet nominacij za najbolj prestižne britanske glasbene nagrade prejel tudi pevec James Blunt, s štirimi pa sledijo Coldplay. Škotom so bile letos usiojene tri nominacije. Prejeli so jih tako škotski poprokerji Franz ferdinand kot tudi škotska pevka KT Tunstall.



Kraljevi glasbeni par bo ...
Kdo pa so kandidati za "princa in princeso" britanske zabavne glasbe? Za najboljšega moškega izvajalca so nominirani James Blunt, Ian Brown, Anthony and the Johnsons, Will Young, seveda pa ne manjka Robbie Williams. V ženski različici kategorije pa so zapisana imena KT Tunstall, Katie Melua, Natasha Bedingfield, Kate Bush in Charlotte Church.

Je to rock ali pop?
V vrsti kategorij je zanimiv izbor nominirancev v kategoriji najboljša rockovska skupina. Izbor je zanimiv predvsem zato, ker večino nominirancev sicer uvrščajo med vodilne popskupine. Nominiranci so torej že skoraj staroste britpopa Oasis, Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs, pa še dvojec pravih rokerjev. Prvi slišijo na ime Hard-Fi, drugi pa so si nadeli ime Kasabian.

Ime leta je Paul Weller
Prvi veliki zvezdnik podelitve - na vrsti bo 15. februarja - pa je že znan. To je Paul Weller, ki bo prejel nagrado za izjemen prispevek k razvoju glasbe. Weller je tako s svojim samostojnim delom kot tudi z začetki pri novovalovski skupini The Jam in kasneje pri zasedbi The Style Council prispeval k razvoju britpopa. Zato ni čudno, da ga kot enega od vzornikov navajajo tudi člani skupin Blur in Oasis.

Madonna kaže takšne in drugačne mišice
Za nagrade brit se ne potegujejo le britanski glasbeniki. Pri nominacijah v mednarodnih kategorijah so se s po tremi "vstopnicami za finalni večer" izkazali kanadski rockerji Arcade Fire in neuničljiva Madonna. Slednja bo med drugim v konkurenci za naziv najboljšega popizvajalca ali izvajalke skušala premagati za več generacij mlajše Jamesa Blunta, Katie Meluo, Kelly Clarkson ter čedne fante iz zasedbe Westlife.

Velesila vsaj na enem področju
Ob razglasitvi nominacij je glasbeni kritik Neil McCormick izjavil, da je glasbeno leto 2005 zaznamoval ponovni vzpon rocka; nič manj pomembno pa ni tudi to, da je s skupinama Coldplay in Franz Ferdinand Britanija spet postala glavna izvoznica popglasbe. O izjemno dobrem delu britanskih glasbenikov naj bi po besedah McCormicka pričal tudi manjši upad prodaje nosilcev glasbe, kot je tisti, s katerim se morajo soočati glasbeniki iz ZDA. Čeprav Velika Britanija ni več največja politična sila na svetu, je položaj velesile ohranila - oziroma si ga je spet pridobila - vsaj na področju zabavne glasbe.