Verdi je bil v zrelih letih tako priljubljen, da je menda lajnarje na cesti plačeval, da ne bi igrali odlomkov iz Aide. Foto:
Verdi je bil v zrelih letih tako priljubljen, da je menda lajnarje na cesti plačeval, da ne bi igrali odlomkov iz Aide. Foto:
Loris Voltolini
Dirigent Loris Voltolini, ki prihaja iz Splita, ima na svojem repertoarju več kot petdeset oper.

SNG Opera in balet Ljubljana je gostovala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, kjer so odprtje operne in baletne sezone 2006/2007 zaznamovali s slavnostnim koncertom. Večer so nostalgično obarvale najlepše arije in odlomki priljubljenih italijanskih oper 19. stoletja, ki so jih izvajali operni solisti, operni zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana pod dirigentskim vodstvom Lorisa Voltolinija.

Nastopili so sopranistke Martina Zadro, Galja Gorčeva, Vlatka Oršanić, Ana Pusar Jerič in Urška Žižek Plavec, mezzosopranistka Mirjam Kalin, tenorista Matjaž Stopinšek in Branko Robinšak, baritonista Marko Kobal in Jože Vidic ter basista Slavko Sekulič in Saša. Posamezne arije in odlomke je med seboj povezoval dramski igralec Alojz Svete.

Zimzeleni Verdi
Na odru so zaživeli prizori iz vseh pomembnejših Verdijevih oper - La Traviata, Macbeth, Ples v maskah, Simon Boccanegra, Trubadur in Moč usode. Ne nazadnje je Verdi, ki je svoje največje mojstrovine ustvaril v petdesetih letih 19. stoletja, še danes del "železnega repertoarja" vsake operne hiše. O tem, da je bil mož slaven še, ko je bil živ, zgovorno priča podatek, da se je na dan njegovega pogreba na milanske ulice zgrnilo 200 tisoč ljudi.

Za ogrevanje pred pretežno "Verdijevim" drugim delom koncerta so bili na sporedu še odlomki iz Mascagninijevega Prijatelja Fritza, Rossinijevega Seviljskega brivca, Catallanijeve La Wally, Puccinijevih Manon Lescaut in Edgarja ter Bellinijevih Capuletov in Montegov.