Vojaški spomenik na Gradiču nad Kobaridom. Foto: BoBo
Vojaški spomenik na Gradiču nad Kobaridom. Foto: BoBo

Obenem pa želijo domačinom in obiskovalcem brezplačno ponuditi vrhunsko glasbeno doživetje. Na koncertu, ki je potekal nocoj, sta nastopila Severa in Gal Gjurin z gosti.

Vodja Fundacije Pot miru v Posočju Maša Klavora pravi, da je koncert postal že tradicionalen. V preteklosti so se ga udeleževali "visoki gostje tako iz Slovenije kot tujine, letos pa tega žal ne bo".

Koncert si je lahko ogledalo 500 obiskovalcev, poskrbeli so za dovolj veliko razdaljo med stoli, obiskovalci pa bodo morali med koncertom nositi maske. "Sicer je obisk koncerta brezplačen, za zagotovitev mesta pa je bila vendarle potrebna prijava," je dejala.

Sorodna novica Spomin na soško fronto je živ: 30 let Kobariškega muzeja in 20 let Fundacije Poti miru

Slavnostna govornica je bila zamejska Slovenka Mara Černic, nekdanja podpredsednica Goriške pokrajine v Italiji in članica uprave Fundacije Poti miru.

"Upam, da bomo pripravili lep dogodek in da nam bo vreme naklonjeno, da ga bomo lahko tudi izvedli. Ta dogodek je obenem tudi zaznamovanje okroglih jubilejev, 30-letnice Kobariškega muzeja in 20-letnice Fundacije Poti miru," je pred začetkom še dejala Klavora.

Poti miru od Alp do Jadrana
Projekt Poti miru od Alp do Jadrana – dediščina 1. svetovne vojne je bil leta 2016 vpisan na Unescov poskusni seznam svetovne dediščine. Soško bojišče prve svetovne vojne je za seboj pustilo veliko ostalin: vojaška pokopališča, kaverne, strelske jarke, kostnice, kapele, spomenike, muzeje na prostem in druga obeležja, ki predstavljajo pomembno snovno in nesnovno dediščino evropske in svetovne zgodovine ter opozarjajo na potrebo po miru in sodelovanju med narodi.