Škrinjar je dejaven tudi na področju širjenja kulture slepih in slabovidnih Slovenije. Foto: Cankarjev dom
Škrinjar je dejaven tudi na področju širjenja kulture slepih in slabovidnih Slovenije. Foto: Cankarjev dom
Zoran Škrinjar
Svojo glasbo je pianist predstavil na albumu The Magic Voice of Miss. Foto: Cankarjev dom
Christian Wallumrod Ensemble
Prisluhnimo prikriti glasbeni moči zasedbe Christian Wallumrod Ensemble. Foto: Cankarjev dom

Ob nastopu pianista Zorana Škrinjarja, ki ga v Cankarjevem domu spremlja zasedba International Jazz Connection, je tako kot na njegovem albumu The Magic Voice of Miss Mysterious mogoče prisluhniti samosvojemu zlaganju džeza in klasike.

Norveška zasedba Christian Wallumrod Ensemble na odru zase značilno prikrito moč predstavlja s trobentačem Arvejem Henriksenom, znanim improvizatorjem, violinistom Nilsom Oklandom, prenoviteljem ljudske glasbe, ter bobnarjem in skladateljem Perom Oddvarjem Johansenom.

Z ljubeznijo do glasbe prek vseh meja
Zoran Škrinjar se je poleg študija na Filozofski fakulteti posvetil še študiju klavirja in komorne glasbe na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je tudi diplomiral. Zaradi težke očesne bolezni, ki ga je ves ta čas spremljala, je leta 1992 skoraj popolnoma oslepel. Leta 1999 je kljub težkim okoliščinam diplomiral na džezovski šoli v Ljubljani.

V zadnjih letih je bilo pianistu mogoče prisluhniti na promocijskih koncertih ljubljanskega Jazz festivala, redno pa se je predstavljal tudi na jam sessionih mednarodnih džez festivalov v Perugii, Pragi, Zagrebu in Ljubljani. S skladbo The magic voice of Miss Mysterious je leta 2003 slavil na skladateljskem natečaju Jazzon. Glasbenik je dejaven tudi na področju širjenja kulture slepih in slabovidnih Slovenije.

V zasedbi International Jazz Connection igrajo Primož Fleischman (saksofoni), Klemen Kotar (saksofoni, flavta), David Jarh (trobenta, krilni rog), Milan Nikolič (akustični kontrabas), Andjelko Stupar (bobni), Blaž Celarec (kongo bobni, tolkala) in članice godalnega kvarteta Charming strings, zasedbo pa dopolnjuje še pevka Irena Vidic.

Glasbene zgodbe in slike
"Moje pesmi ne temeljijo na zgodbah, slikah ali filmskih prizorih. Bolj me skrbi medsebojni vpliv tonovskih načinov, frekvenc, odmorov, harmonij in ritmov. Zame pri skladanju štejejo glasbeni parametri. Moj namen je, da so komadi slišati jasno in zelo organsko," je svojo glasbo opisal Wallumrod.

Leta 1971 rojeni Wallumrod je odraščal v mestu Kongsberg. V Trondheimu je študiral jazzovski klavir, prve odrske izkušnje pa je dobil pri igranju z glasbeniki, kot so Nils Petter Molvaer, Per Jorgensen, Jon Christensen, Audun Kleive, Tore Brunborg in Bugge Wesseltof. Izdal je štiri zgoščenke in igra še z zasedbama Close Erase in Rosseland/Wallumrod/Eick-Trio.