Foto:
Foto:
Rolling Stones

Med temi zagotovo najdemo tudi skupino Allman Brothers Band, ki ji bo letos že štirinajstič uspelo v dvorano Beacon Theatre v New Yorku zvabiti 40.000 oboževalcev. Znamenita bluesovska skupina je prvi koncert v omenjeni dvorani priredila leta 1989, od leta 1996 pa v dvorani vsako leto marca priredi serijo nastopov. In prav vsako leto je serija koncertov popolnoma razprodana. Skupino, ki deluje že od leta 1969, je tako v dvorani beacon Theatre videlo že več kot pol milijona ljudi. Tudi visoke cene vstopnic, za najboljše sedeže je treba odšteti kar 420 ameriških dolarjev, ne odvrnejo zvestih oboževalcev, da se ne bi vsako leto podali na romanje v New York.

Tradicija z dodatki
Skupine takšna zvestoba ne preseneča, saj naj bi po zagotovilu enega izmed treh preostalih ustanovnih članov slkupine Gregga Allmana skupina kljub vztrajanju pri prepoznavnem zvoku bluesovskega rocka, svojo glasbo vsako leto obogatila s kakšno novostjo. Ko smo že omenili enega ustanovnega člana, ki že 37 let vztraja v skupini, velja verjetno zapisati še imeni drugih dveh. To sta Butch Trucks in bobnar Jai Johanny "Jaimo" Johanson.

V skupini se je sicer do zdaj zvrstilo že skoraj dvajset različnih glasbenikov. Menjave so bile v veliki meri posledica "razburljivega" življenja enih izmed junakov generacije "flower-power". Ljubezen do "plemenite kapljice", pogosto še bolj usodna ljubezen do trdih drog in številni prepiri so večkrat skoraj zapečatili usodo Allman Brothers Banda. A skupine se je vsakič znova izvlekla iz krize in vztrajala v svetu zabave kljub zloveščim napovedim, da nimajo v svetu elektronske glasbe kaj več iskati.

Stara skupina z mladimi okrepitvami
Nekaj novega zagona je v skupino verjetno zanesla tudi "mlada okrepitev". Dolgoživost skupine je namreč pripeljala do tega, da se je skupini pridružil nečak Butcha Trucksa kitarist Derek Trucks, kateremu je stric nekoč kazal prve kitarske prijeme. Derek je tudi eden izmed mladih upov bluesovske glasbe. Sodelovanje s stričevo skupino mu ni dovolj. Proti izumrtju bluesa se bori tudi s svojo skupino Derek Trucks Band, ki se bo po seriji marčevskih koncertov Allman Brothers banda priključila turneji Erica Claptona.