Foto:
Foto:

Globoka, ki se je rodil 7. 7. 1934, je srednjo glasbeno šolo končal v Ljubljani, pozavno pa je študiral na pariškem državnem konservatoriju, kjer je prejel nagradi za pozavno in za komorno glasbo. Kot skladatelj se je uveljavil že leta 1966, ko je napisal delo Voie, ki ga izvajajo trije zbori in orkester. Od takrat Globokar sodi med vodilne osebnosti evropske in svetovne avantgarde. Globokarjev opus sestavljajo solistična, komorna, orkestrska, zborovska in glasbeno-scenska dela, ki jih pogosto dirigira ali izvaja kar glasbenik sam.

Uspehe je Globokar doživljal tudi s trombonom, s katerim je krstno izvedel dela skladateljev, kot so Luciano Berio, Mauricio Kagel, Karlheinz Stockhausen, René Leibowitz in Louis Andriessen. Da so bila njegova dela krstno izvedena tako, kot si jih je zamislil, je poskrbel z dirigiranjem orkestrov, ki so ta dela zaigrali, med drugim orkestri varšavske in izraelske filharmonije, zahodnonemškega in francoskega radia ter orkestra RTV Slovenija.

Mlade je Globokar poučeval na visoki glasbeni šoli v Kölnu, vodil pa je tudi italijanski mladinski orkester v Fiesolah v Italiji.

Dela, ki pričajo o velikem talentu glasbenika, ki deluje med Slovenijo, Francijo in Nemčijo, pa so med drugim Traumdeutung, Concerto grosso, Das Orchester, Un jour comme un autre in Individuum – Collectivus.