Iz Cankarjevega doma sporočajo, da je nekaj vstopnic za sredin koncert še na voljo. Foto: EPA
Iz Cankarjevega doma sporočajo, da je nekaj vstopnic za sredin koncert še na voljo. Foto: EPA

Hrvaški pianist svetovnega slovesa Ivo Pogorelić s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in pod taktirko En Shaa v Cankarjevem domu ne bo nastopil enkrat, ampak kar dvakrat: poleg 6. tudi 5. decembra, obakrat ob 20.00.

Ljudi ne pušča hladnih
Pianist Ivo Pogorelić buri duhove že od leta 1980, ko je po spektakularnem sporu med člani žirije ostal brez nagrade na Chopinovem klavirskem tekmovanju v Varšavi (argentinska pianistka Martha Argerich je zato iz protesta žirijo zapustila). Vseeno si je ustvaril bleščečo mednarodno kariero, znan pa je po svojih tehnično dovršenih, a drznih interpretacijah, v katerih dosledno uresničuje svoje notranje interpretativne vizije.

V glasbenih krogih je pravzaprav še vedno kontroverzna osebnost: medtem ko eni v njem vidijo čistega genija, se drugim zdi pozer, mojster sprevračanja in "ocvetličenega zastranjevanja".

Večer z ruskim romantikom
V Ljubljani bo Pogorelić zaigral izjemno priljubljeni romantični Koncert za klavir in orkester št. 2 v c-molu Sergeja Rahmaninova. V drugem delu koncerta bo šef dirigent orkestra En Shao predstavil Simfonijo št. 2 v e-molu istega skladatelja, poznoromantično delo, ki pomeni zaradi skrivnostne zapletene strukture preizkusni kamen tako za dirigente kot za orkestre.

(Skoraj) redni gost med Slovenci
Pogorelić je v Gallusovi dvorani nastopil pred petimi leti, ko je prav tako interpretiral Rahmaninova, njegovih Šest glasbenih trenutkov, zraven pa še Sonati št. 17 in 27 Ludwiga van Beethovna. Maja 2005 je imel ekskluzivni recital v Novi Gorici ob 25-letnici tamkajšnjega Kulturnega doma; igral je dela Chopina, Skrjabina in Rahmaninova. V videu na desni si oglejte Pogorelićevo izvedbo ene najprepoznavnejših Mozartovih skladb vseh časov, t.i. Turškega rondoja.