Foto:
Foto:
Georges Prêtre
Letos bo Dunajskim filharmonikom prvič dirigiral francoski dirigent Georges Pretre.
Dunajski filharmoniki
Ker gre za enega najelitnejših dogodkov na Dunaju, je temu primeren tudi lov na vstopnice. Ta se začne že dan po koncertu tekočega leta in konča pred koncem januarja, ko na spletni strani orkestra zaključijo zbiranje prijav in z javnim žrebom objavijo imena srečnežev, ki lahko kupijo vstopnico za koncert. Cene teh se gibljejo vse od 20 evrov za stojišča do 680 evrov za najboljše sedeže v prvih vrstah.

Avstrijska ORF je tudi letos koncert neposredno prenašala v več kot 50 državah. Slovenski ljubitelji klasične glasbe so si ga lahko ogledali na prvem programu Televizije Slovenija ali mu prisluhnili na tretjem radijskem programu Ars.

V znamenju dinastije Strauss
Iz Zlate dvorane Musikvereina na Dunaju se je 1. januarja razlegala glasba že ustaljenega koncertnega programa, ki vsako leto poteka v znamenju dinastije Strauss, očeta Johanna ter njegovih sinov Josefa, Johanna Straussa mlajšega in Eduarda, le da mu je letošnji dirigent Prêtre dodal šest novosti, seveda tudi iz njihovega glasbenega opusa, med njimi Napoleonovo koračnico Johanna Straussa mlajšega, s katero so odprli koncert, pa Pariški valček in Kitajski galop Johanna Straussa starejšega. Ob delih dinastije Strauss so letos na repertoar uvrščene tudi skladbe dveh njihovih sodobnikov: Josepha Hellmesbergerja mlajšega in Josefa Lannerja. Koncert se je končal v tradicionalni maniri, ko bučnemu aplavzu občinstva sledijo priljubljene hitra polka, valček Na lepi modri Donavi in koračnica Radetzkega.

Ob koncertu je potekal tudi baletni program, ki se je letos prvič odvijal v galeriji Albertina, na glasbo hitre polke Parižanka pa so zaplesali lipicanci svetovno znane španske jahalne šole iz Dunaja.

Orkestru prvič dirigira Francoz
Znameniti orkester je letos prvič vodil francoski dirigent Georges Prêtre. Triinosemdesetletni maestro je obenem prvi Francoz, ki je "vihtel" taktirko na tem slovitem koncertu. Še pred začetkom drevišnjega koncerta pa je že bilo znano, kdo bo dirigentsko taktirko v rokah držal naslednje leto. To bo znameniti izraelski dirigent in pianist Daniel Barenboim, ki sicer vodi več uglednih svetovno znanih orkestralnih zasedb, med drugim je tudi ustanovitelj orkestra, sestavljenega iz mladih glasbenikov iz Izraela in arabskih držav.

Duh evropskega nogometnega prvenstva
Ves program je seveda spomnil tudi na bližajoče se evropsko nogometno prvenstvo Euro 2008, ki ga bosta junija skupaj organizirali Avstrija in Švica. Filharmoniki so v športnem duhu odigrali Športno polko Johanna Straussa, s katero se je simbolično začelo odštevanje dni do začetka prvenstva, nogometno pa je bil obarvan tudi spremljajoči baletni program koregorafa Georga Rihe, medtem ko si je na Karlovem trgu koreograf Nicolas Musin omislil poseben plesni pozdrav evropskemu nogometnemu prvenstvu.

Po vsem svetu
Tradicija, ki traja že pol stoletja, je tudi televizijski prenos novoletnega koncerta v številne države po vsem svetu. Letos si ga je bilo mogoče ogledati v 54 državah, med drugim v Avstraliji, Urugvaju, Boliviji, na Kitajskem, v ZDA in Rusiji. Koncert je neposredno prenašalo tudi 32 evropskih radijskih postaj.

L. Š. in K. S.