'We Are the Champions' so leta 1977 na albumu News of the World prepevali Queen in s tem poskrbeli za skladbo, ki se še danes redno vrti na radijskih postajah po vsem svetu. Foto: EPA
'We Are the Champions' so leta 1977 na albumu News of the World prepevali Queen in s tem poskrbeli za skladbo, ki se še danes redno vrti na radijskih postajah po vsem svetu. Foto: EPA

Imena Queen sem se spomnil jaz. Je le ime, a je očitno zelo kraljevsko in sliši se sijajno. Je močno ime, zelo univerzalno in neposredno. Ima veliko vizualnega potenciala in je odprto za vse vrste interpretacij.

Freddie Mercury
Freddie Mercury
Leta 1991 je eni največjih britanskih skupin bolezen vzela pevca Freddieja Mercuryja. Foto: EPA
Axl Rose
Guns N' Roses že od leta 1994 pripravljajo šesti album Chinese Democracy. Foto: EPA
Rolling Stones
Zgodbo skupine Rolling Stones je mogoče po zaslugi Martina Scorseseja spremljati tudi na velikem platnu. Foto: EPA

Zasedba, ki so jo ustanovili kitarist Brian May, pevec Freddie Mercury, bobnar Roger Taylor in pozneje pridružen basist John Deacon, je dobila 12 odstotkov od 1823 oddanih glasov. Britanski zasedbi z 10 odstotki sledijo Guns N'Roses, tretje mesto pa si z devetimi odstotki delijo Pink Floyd in The Rolling Stones.

Z odstotkom manj zaostajajo Irci U2, še eni Britanci The Beatles pa so si prislužili sedem odstotkov. Šest odstotkov vaših glasov so prejeli Led Zeppelin in Metallica, pet jih je šlo Iron Maiden, štirje pa metalcem AC/DC in grunge skupini Nirvana.

Trije odstotki so šli dvema skupinama Red Hot Chili Peppers in The Doors, po dva ste namenili Dire Straits, Deep Purple, Jimi Hendrix Experience in Joy Division, po enega pa zasedbam The Who, Sex Pistols, Ramones, Motörhead, The Clash, Black Sabbath in Aerosmith.

30 let z bogato diskografijo
Čeprav so imeli Britanci kar nekaj želez v ognju, bi bili najbrž s takšnim rezultatom zadovoljni, saj veljajo Queen za najbolj uspešno britansko zasedbo zadnjih slabih štirih desetletij. Zasedba, ki se je sprva imenovala Smile, dokler si ni novega kraljevskega naslova zamislil Freddie Mercury, je spremljal na začetku 70. let z albumoma Queen in Queen II. bolj skromen začetek, v središče svetovne glasbene scene pa sta jih izstrelila albuma Sheer Heart Attack (1974) in A Night at the Opera (1975). Od takrat se je kar 18 njihovih albumov povzpelo na vrh raznih lestvic po vsem svetu. Skupina je od leta 1973 postregla s 15 studijskimi albumi, petimi 'live' albumi v živo in vrsto kompilacij.

Med njihovimi albumi velja med drugim omeniti še News of the World, The Game, filmsko glasbo Flash Gordon, Hot Space, The Works, A Kind of Magic, The Miracle in Innuendo. Slednja dva je pa že spremljala Mercuryjeva bolezen, ki jo je sprva zanikal in trdil, da gre le za utrujenost.

Mercuryjevo slovo
Oktobra leta 1991 je skupina še izdala drugo ploščo največjih uspešnic, 23. novembra pa je Mercury v izjavi za javnost priznal, da ima aids. Dan po tem je umrl star 45 let. Kmalu po njegovi smrti je skupaj z These Are the Days of Our Lives izšel singel Bohemian Rhapsody, ki se je takoj zavihtel na 1. mesto britanske lestvice.

Potem ko se je umaknil tudi Deacon, sta May in Taylor občasno še vedno nastopala pod imenom Queen. Od leta 2005 pa sodelujeta glasbenika z Paulom Rodgersom, s katerim so Queen prvič po 13 letih posneli nov album.

2. mesto: Guns N' Roses
Še nekaj besed o drugouvrščenih Guns N' Roses. Kalifornijska zasedba, katere začetki segajo v leto 1985, je v času svoje kariere po vsem svetu prodala okrog 90 milijonov albumov, samo njihov prvenec Appetite for Destruction, ki je osvajal vrhove lestvic, v 27 milijonih izvodov. Njihova diskografija med drugim obsega pet studijskih albumov in 'live' album ter še tri DVD-je.

Zadnjič so se Guns N' Roses v živo pred svetovno javnostjo pojavili na podelitvi MTV-jevih nagrad leta 2002, leta 2006 pa so tudi koncertirali po evropskih odrih. Že več kot desetletje (natančneje od leta 1994) ustvarjajo zdaj že kar razvpiti šesti album Chinese Democracy, ki bo njihov prvi studijski izdelek od leta 1991.

3. mesto: Pink Floyd in The Rolling Stones
Pink Floyd, ki si na MMC-jevi lestvici delijo tretje mesto, so do zdaj prodali 200 milijonov albumov po vsem svetu, številka pa vztrajno narašča. Odra pa vse od leta 1962 nikoli niso zapustili glasbeniki, ki slišijo na ime The Rolling Stones. V vsem tem času so izdali neverjetnih 55 albumov, nazadnje pa so se javnosti predstavili na filmskem festivalu v Berlinu, kjer so predstavili dokumentarec Shine a Light, ki ga je o Stonesih posnel sam Martin Scorsese.

M. K.

Imena Queen sem se spomnil jaz. Je le ime, a je očitno zelo kraljevsko in sliši se sijajno. Je močno ime, zelo univerzalno in neposredno. Ima veliko vizualnega potenciala in je odprto za vse vrste interpretacij.

Freddie Mercury