Pianistka Kaja Draksler in kitarist Matīss Čudars, ki sodelujeta od lani, bosta v sklopu turneje do začetka septembra obredla osem slovenskih cerkva. Foto: Osebni arhiv Kaje Draksler/Sabine Masalska
Pianistka Kaja Draksler in kitarist Matīss Čudars, ki sodelujeta od lani, bosta v sklopu turneje do začetka septembra obredla osem slovenskih cerkva. Foto: Osebni arhiv Kaje Draksler/Sabine Masalska
Kaja Draksler in Matīss Čudars
Mlada glasbena ustvarjalca se podajata na koncertno turnejo po slovenskih cerkvah. Foto: Osebni arhiv Kaje Draksler/Nejc Draksler
Cerkvena glasbena turneja Čudars-Draksler dua

Pianistka Kaja Draksler in kitarist Matīss Čudars igrata improvizirano glasbo, ki se poraja iz hipnega navdiha. Mlada Slovenka in Latvijec sodelujeta od lani, ko sta v Amsterdamu spoznala, "kako gladko se ujemajo njune glasbene senzibilnosti". Konec istega leta sta po naključju, sledeč trenutnemu navdihu, nastopila v kamniški cerkvi sv. Jakoba, kar je "botrovalo nenadejano magičnemu spoju zvenov električne kitare, orgel in akustičnih poti, ki jima jih je ponudila cerkvena arhitektura".

Zato sta se odločila v slabem mescu obresti več cerkva, začenši s koncertom v - prav tako - cerkvi sv. Jakoba, vendar tokrat v ljubljanski. Pravita, da igrata pretežno improvizirano glasbo, ovito okoli nekaj ohlapnih glasbenih motivov in naslonjeno na njun svobodnjaški kredo ter na starodavno tradicijo, ki se je razvila okoli orgel. V njuni glasbi se kot eno prelivajo zven kitare, orgel in cerkvene akustike v neobičajni svet lebdečega zvočenja.

Na vrsti je džezovsko improviziranje na orglah
Kaja Draksler (1987) je džezpianistka in skladateljica, ki trenutno živi v Amsterdamu. Septembra 2013 je končala podiplomski študij klasične kompozicije na amsterdamskem konservatoriju, junija 2009 pa z odliko diplomirala iz džezklavirja na konservatoriju Prins Claus v Groningenu na Nizozemskem. Je dobitnica najvišje nizozemske štipendije za nadarjene HSP Hyugens. Njena magistrska naloga je bila nagrajena z nagrado Frans Schreuder Prijs.

Leta 2009 je zmagala na prestižnem nizozemskem tekmovanju Deloitte Jazz Award. Svoj prvi projekt je posnela z osemčlansko zasedbo Katarchestra. Piše glasbo za Big Band RTV Slovenija, Metropole Orchestra, Looptail, Italian Instabile Orchestra, Slovensko filharmonijo, EMJO … Kot pianistka in skladateljica sodeluje s številnimi glasbeniki in glasbenimi sestavi doma in po svetu.

Ustvarjalec, ki zadovolji različne tipe poslušalcev
Matīss Čudars (1991) je latvijski džezkitarist in skladatelj. Za njegovo ustvarjanje so značilni prepoznaven zvok, umetniška integriteta in energične, a hkrati lirične skladbe. Glasba, ki jo izvaja, obsega več žanrov – od džezimprovizacije, prvin etnoglasbe in klasične harmonije do energičnosti indieroka.

V številnih džezovskih orkestrih in rokovskih glasbenih skupinah je igral trombon, tolkala in kitaro. Tako kot Kaja je študiral na amsterdamskem konservatoriju. Matīss je prejemnik številnih nagrad, med njimi sta tudi prva nagrada za avtorski projekt na mednarodnem džezovskem tekmovanju Keep an Eye International Jazz Award, Matīss Čudars Quartet pa je lani prejel prav tako prvo nagrado na festivalu Burghausen Jazz Award. Trenutno študira na Inštitutu za džez v Berlinu.

Cerkvena glasbena turneja Čudars-Draksler dua